Mit Lederne

Ledelse i Dag - Marts 2009

Ledelsesfilosofi skader mere end det gavner

- Nye metoder til udvikling af ledere og organisationer

Ledelsesdisciplinen har på mange måder taget filosofien til sig. Der arbejdes med sokratisk dialog og coaching. Etik fylder som aldrig før. Og ledelsesteoretikere – som for eksempel professor Ole Fogh Kirkeby fra Copenhagen Business School – slipper uden videre af sted med ikke bare at forske i antikke græske discipliner som protreptikken, men også at sælge disse discipliner i virksomheder landet over.

Selvom man umiddelbart skulle tro, at det ville glæde filosof og erhvervsforsker Pia Lauritzen, så viser hendes erhvervs-ph.d.-projekt, ”Den svage organisationsfilosofi”, at filosofiens indtog i erhvervslivet har uhensigtsmæssige konsekvenser for den måde, der arbejdes med udvikling på i vestlige virksomheder og organisationer.

I denne artikel viser hun, hvordan vor tids ledelsesfilosofi fastholder ledere og organisationer i ældgamle tænke- og handlemåder, som afholder organisationer fra at udfolde deres potentiale. Derudover introducerer hun værktøjet ”Stafetanalyse” som en ny metode til afdækning og udvikling af organisationers måde at tænke og handle på i praksis.    

Af mag.art. Pia Lauritzen, erhvervsforsker i Academy ApS

01. marts 2009

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.