Mit Lederne

Ledelse i Dag - Februar 2009

Hvad Fanden, Fayol og Taylor har skabt

Slip kontrollen og smid regler og redskaber i skraldespanden. Medarbejderne skal have maksimal frihed til at tænke og handle på egen hånd. Det kaldes selvorganisering, og det er kernen i den form for værdibaseret ledelse, som manden bag kalder for den rigtige.

Docent, dr. phil. Verner C. Petersen fra Institut for Ledelse ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, opfandt for 15 år siden betegnelsen ”værdibaseret ledelse” i Danmark og har siden kæmpet mod dét, han kalder for et omfattende misbrug af begrebet – som for eksempel når ledere skal formulere organisationens vision, mission og værdigrundlag i luftige papirerklæringer: ”Papir er taknemmeligt – papir ændrer jo intet i sig selv. De rigtige værdier er tyste. De lever i vore handlinger,” lyder forklaringen fra Verner C. Petersen.

Journalist Jane Flarup har taget en længere, indgående snak med den århusianske docent, der mener, at det står slemt til med ledelse i Danmark. I sin seneste bog fra efteråret giver han en bidende kritik af det, han kalder for et styringsmonster i den offentlige sektor. Og i det private råder de moderne ledelsesredskaber, der ifølge Verner C. Petersen dybest set blot er udtryk for gammeldags styring og kontrol.     

Af Jane Flarup, journalist, adjunkt og cand.mag.

01. februar 2009

Vil du have mere indhold som dette?

Ledelse i Dags nyhedsbrev

Modtag artikler, videoer og nyheder fra Ledelse i Dag direkte i din indbakke 10 gange om året.