I al sin enkelthed er HR-strategiens overordnede formål at maksimere værdien af virksomhedens HR-ressourcer. For at komme frem til dette punkt skal der træffes nogle afgørende valg på HR-området. Vil virksomheden for eksempel være lønførende? Vil den tilbyde attraktivt arbejdsmiljø? Vil den være kendt for udvikling af de ansatte? Vil den tilbyde faglig udvikling på højeste niveau? Men før man kommer til en afklaring på disse eller tilsvarende spørgsmål, skal man gennem en tilblivelsesproces, hvor diverse faldgruber lurer lige om hjørnet.
Groft sagt handler strategiarbejdet om en bevidst fokusering, hvor nogle tiltag tilvælges, mens andre fravælges. Med andre ord følger strategiarbejdet princippet om at gøre de rigtige ting frem for at gøre tingene rigtigt.
HR-strategien defineres ud fra forretningsenhedens overordnede strategi, og HR-strategiens indhold beskriver, hvordan HR-indsatserne understøtter de overordnede mål, der er formuleret i forretningsstrategien. Desuden kan HR-strategien også beskrive, hvordan virksomheden opnår en konkurrencemæssig fordel på HR-området.
Resultatet, i denne sammenhæng den færdige HR-strategi, bliver derved et uanfægteligt referencepunkt og ramme for HR-organisationen og dens samarbejde med resten af virksomheden. Ved hjælp af referencepunktet kan HR og ledelsen diskutere og træffe løbende beslutninger på HR-området, der er forankret i et strategisk valg af, og ikke på en mere eller mindre tilfældig holdning til, hvad der føles rigtig i dag.
Når jeg taler om en HR-strategi, sondrer jeg mellem det strategiske indhold og de mange forskellige opgaver, som enhver HR-organisation beskæftiger sig med. Opgaver som rekrutteringer, ind-/udstationeringer, kontrakter, jura, uddannelsestilbud etc. karakteriserer jeg som driftsopgaver. Disse basisydelser løses sideløbende med en HR-strategi. Optimering af disse leverancer er vigtig i enhver professionel HR-organisation, men operationel effektivitet er ikke HR-strategi.
HR-strategien som paraply
De strategiske udfordringer kan ofte samles under en ”paraply”. Med det mener jeg, at den strategiske udfordring kan sammenfattes i et slogan eller en sætning, der indkapsler essensen af HR-strategien. Denne indkapsling gør det nemmere at kommunikere den overordnede retning frem for blot at referere til ”HR-strategien”. Lad mig give to eksempler.
En virksomhed ønsker at vokse og fordoble omsætningen inden for en årrække ved en kombination af organisk vækst og opkøb. På de indre linier foretages en segmentering af kundebasen samt en opdeling af kompetenceområderne. Virksomheden befinder sig i et modent marked, hvor det gennem længere tid har været svært at skaffe arbejdskraft til den stigende tilgang af opgaver samt at holde på erfarne medarbejdere, der lokkes ud af branchen eller til konkurrenter. En paraply for HR-strategien kunne være ”Den attraktive arbejdsplads”, hvor hovedmålsætningen er at tiltrække og fastholde de rigtige medarbejdere.
Et andet eksempel. En virksomhed oplever et øget pres fra omgivelserne om at kunne tilpasse sig hurtigere og mere smidigt til ændrede markedsvilkår. Det er blevet relevant, da konkurrenterne udvikler nye produkter, der presser indtjeningsmarginalerne. Hertil kommer ændringer i den globale økonomi, der medfører behov for en anderledes risikostyring. Men behovet for løbende justeringer kan også skyldes, at nye medarbejdere eller nye forretningsområder bedst kommer til deres ret, hvis man justerer på organiseringen. Samlet set er der behov for at skabe en mere omstillingsorienteret virksomhed.
Det første niveau i HR-strategien er at definere hovedudfordringen på HR-området. I de to eksempler så vi, hvordan de kunne samles under paraplyen ”Den attraktive arbejdsplads” og ”Den forandringsorienterede virksomhed”. Det strategiske mål i det første tilfælde vil være noget i stil med at kunne tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere i branchen; mens det andet eksempel vil være et ønske om at skabe en kultur, hvor behovet for ændringer af enhver slags opfattes tidligt, og de nødvendige ændringer gennemføres hurtigt og effektivt. Her beskriver HR-strategien den ramme eller den overordnet retning mod det strategiske mål.
Overordnede indsatsområder
En god HR-strategi skal give svaret på to helt centrale spørgsmål, der kan sammenfattes i ordene hvad og hvordan. Det første (hvad) beskriver, hvad HR- ressourcerne skal bruges til. Det vil sige, hvilke tiltag man ønsker at sætte i værk for at skabe den ønskede effekt i organisationen. Det andet spørgsmål (hvordan) beskriver, hvordan man vil tilvejebringe forudsætningerne for disse tiltag. Der er med andre ord tale om at skabe de nødvendige forudsætninger for de primære aktiviteter. Skabelse af sådanne forudsætninger kan med andre ord opfattes som afledte aktiviteter.

Figur 1. HR-strategiens bestanddele
Inden man kan definere de konkrete tiltag, er det ofte en god øvelse at foretage en mellemregning. Med det mener jeg, at det kan betale sig at løfte sig op i helikopteren og se den strategiske udfordring fra oven og spørge sig selv: Hvilke deludfordringer består hovedudfordringen af? I denne del af øvelsen er det kunsten ikke at forfalde til at gå i løsningsmode og definere 117 forskellige aktiviteter. Det gælder om at se efter sammenhænge og indsatsområder.
Indsatsområderne skal hver for sig understøtte bevægelsen med det strategiske mål. I det første eksempel kunne det være: Bedre ledelse i dagligdagen (1:1-ledelse), øget oplevelsesgrad af fællesskab (herunder bonus/aflønningsmodeller), bedre udviklingsveje for den enkelte (intern mobilitet og karriereveje) og bedre samarbejde i dagligdagen (opgør med suboptimering og øget videndeling).
I det andet eksempel kunne det være at skabe og at give lederne en øget forståelse om forandringsledelse, herunder hvordan forandringer påvirker mennesker og processer samt opbygning af en toolbox, så organisationen taler samme sprog, når der skal arbejdes med forandringer.
Konkrete aktiviteter
Når indsatsområderne er på plads, kan man fokusere på de konkrete aktiviteter, der indgår i hver af indsatsområderne. Aktiviteterne, som er helt konkrete tiltag eller projekter. Man kan opfatte disse som små vektorer, der har forskelligt sigte, men samlet set bidrager til, at den store pil peger mod det strategiske mål. Formålet og effekten af disse aktiviteter kan være forskellig, hvilket illustreres af forskellig tykkelse af de små pile og mindre afvigelser i deres retning i figur 1.
Et eksempel på afledte aktiviteter i forhold til ”hvordan” kan være en uddybning af, hvordan HR-organisationens eget fundament etableres. Aktiviteter kan for eksempel være: Udarbejdelse af en HR operating model, ansættelse af rette medarbejdere med rette kompetencer, afklaring af roller og ansvar samt interne processer.
I figur 2 har jeg opstillet nogle eksempler på indsatsområder i en HR-strategi og mulige aktiviteter. Relevansen af indsatsområderne afhænger naturligvis af de udfordringer, som den enkelte virksomhed står over for samt nogle branchemæssige karakteristika. For eksempel oplever Forsvaret i disse år store problemer med at fastholde soldater, mens mange Professionel Service Firms for år tilbage havde udfordringer med en professionel ledelse af virksomhederne.