Vi skal være bevidste om vores kompetencer

Anne Breive, økonomidirektør i norske Statnett, fik sin første bestyrelsespost i en ekstern virksomhed efter at have deltaget i Female Future programmet. Det har til formål at skaffe flere bestyrelsesposter i norske virksomheder til kvinder.

- Jeg synes selv, at jeg på forhånd var temmelig bevidst om, hvad jeg kunne, men jeg er da blevet endnu mere bevidst om min kunnen, siger hun blandt andet i dette interview.

Af journalist Inger Anneberg, a4media.dk
E-mail: lid@lederne.dk

01. januar 2007

Langt med ligestillingen
Female Future programmet foregår som deltidsundervisning, der ligger i arbejdstiden, og deltagerne er udpeget af deres egne virksomheder og får fri med løn til at følge de nødvendige kurser og samlinger.

- Indholdsmæssigt handler det først og fremmest om at gøre kvinder mere bevidste om deres kompetencer. Jeg synes selv, at jeg på forhånd var temmelig bevidst om hvad jeg kunne, men jeg er da blevet endnu mere bevidst om min kunnen efter at have deltaget i Female Future. Det er også i sig selv bevidstgørende at deltage i debatten med andre kvinder. I Norge er vi kommet langt med ligestilling mellem kønnene, og vi har ganske mange kvindelige ledere, så det burde altså ikke være så svært også at få flere kvinder i bestyrelserne.

Mandebranche
Hendes egne erfaringer som leder er oparbejdet i en udpræget mandebranche, for både Norsk Skog og Statnett er mandsdominerede virksomheder og kønsmæssigt altså helt igennem traditionelle med langt flere mænd ansat end kvinder.

En undersøgelse af energibranchen i Norge viste, at norsk energis bestyrelser består af 80 procent mænd og 20 procent kvinder, og at der kun er 15 procent i lederstillinger. I Danmark er der ifølge en sammentælling fra 2005 ikke skyggen af en kvinde i direktion eller bestyrelser i energiens fire største virksomheder (DONG, Elsam, Nesa, Energi E2).

Rart med flere kvinder i ledelsen
- Som leder i Norsk Skog oplevede jeg ikke, at det var noget problem at være meget få kvinder, men det ville da være rart, om man var omgivet af flere kvinder i ledelsen til daglig, siger Anne Breive (billedet).

Statnett har også meldt sig til Female Future programmet, og derfor har Anne Breive, efter sin ansættelse, truffet andre kvindelige ansatte, som har været i samme forløb. Hun bevarer også sin kontakt med det netværk, hun fik gennem Norsk Skog, et netværk hun sætter stor pris på.

Posten krævede mere end et opkald
Stort set samtidig med at Anne Breive afsluttede sin uddannelse i Female Future og fik nyt job i Statnett, blev hun spurgt, om hun ville indtræde i bestyrelsen hos en ekstern virksomhed, TTS Marine ASA, en norsk børsnoteret virksomhed, der handler med skibsudstyr på international basis.

- Det var faktisk via netværket i Female Future, jeg fik dette tilbud. For at komme ind måtte jeg igennem en meget grundig proces. Det var ikke bare gjort med et telefonopkald, sådan som jeg har hørt, at mænd kommer i bestyrelser. Nej, jeg blev virkelig testet, og det har faktisk undret mig bagefter. Samtidig kom der nemlig en ny mand ind i samme bestyrelse, uden at være gået igennem denne test.

Sagde nej tak til bestyrelsespost i bank
Testen, som Anne Breive gik igennem, blev udført af det bureau, som headhuntede hende til bestyrelsen.

-  Siden er jeg blevet tilbudt endnu en bestyrelsespost, i en bank, men her har jeg sagt nej. Jeg syntes ikke, jeg magtede mere på det tidspunkt, og jeg foretrækker at tage et skridt ad gangen. Men nu er jeg faktisk klar til at udvide min horisont med nye bestyrelsesposter.

Nyttig erfaring
Anne Breive er ikke i tvivl om, at hun har draget mange nyttige erfaringer af sit arbejde som bestyrelsesmedlem i TTS Marine ASA.

- For det første har jeg lært en hel ny branche at kende, men hvad der er nok så vigtigt: Jeg har lært, hvordan en bestyrelse fungerer i en anden branche, fået testet hvordan det er i virkeligheden. Det giver en stor praktisk indsigt i, hvordan et selskab drives, og det giver en god udfordring. Du skal jo kunne træffe de rigtige afgørelser for selskabet, selv om du sidder lidt på afstand af det. Jeg har oplevet, at mine kompetencer i international virksomhedsledelse, i økonomi og i finans, har været særdeles nyttige, og jeg har faktisk haft meget at byde ind med, som kunne bruges.

Har sparet tid
Anne Breive mener, at hun nok kunne have håndteret bestyrelsesposten uden den uddannelse, hun har fået i Female Future, men samtidig ville det have kostet mere tid.

- Jeg skulle have brugt mere tid på at finde min form, og jeg havde nok også begået flere fejl, som jeg nu har undgået, fordi jeg kom med en viden fra kurset i Female Future. Female Future lærte mig vigtigheden af at se på en bestyrelse som et forum, der også skal motivere ledelsen i en virksomhed. Mange tror, at bestyrelsesarbejdet kun går ud på kontrol og derfor er udpræget negativt, men via Female Future lærte jeg at fokusere på det konstruktive. Motivationsfaktoren er meget vigtig, og det skal man måske især huske, når man er økonom og let kan ende i den kritiske rolle. Den skal også være der, men den kan kombineres med andre sider.

Tager erfaring med hjem
Hun forklarer, at den erfaring, hun får i den eksterne bestyrelse, kan tages med hjem i hendes lederjob hos Statnett.

- Noget fra bestyrelsesjobbet kan bruges i ledelsen til daglig, for begge dele handler om samspil mellem mennesker, samspil i teams. En bestyrelse skal også fungere som et team, og det tager tid at opbygge det. Det fokuserede vi også på i Female Future, og det har været nyttig viden.

Uddanne sig for meget
Anne Breive advarer mod, at kvinder ofte kan blive for selvkritiske af for meget uddannelse og komme til at stille forkerte betingelser op.

- Nogle gange må man lære at tage nogle chancer, også selv om man ikke lige kender til området, og hvis kvinder hele tiden tror, de skal være grundigere end alle andre, så kommer de måske for sent, når chancen er der. Her kan vi godt lære noget af ”drengene”, altså bare kaste os ud i det.

Gør dig synlig
Hvis man ønsker bestyrelsesposter, kan man som kvinde godt gøre meget for det selv, mener hun.

- Du må først og fremmest være opsøgende, gøre dig synlig. I Norge går en del af den slags arbejde via headhuntere, og da må du være synlig i de kredse. Men samtidig skal man selvfølgelig huske, at det også har en pris at blive bestyrelsesmedlem. Det koster tid, ja det kan koste vældig meget tid, især hvis man er meget samvittighedsfuld og gerne vil være godt forberedt hele tiden. Det mærkede jeg meget i begyndelsen. Jeg har selv familie, jeg skal tage mig af også, to børn på tre og syv år, så det med tiden er en væsentlig faktor, man er nødt til at se realistisk på, siger Anne Breive.