Barrierer på de indre linjer

Kære læser!

Har du det godt, når du vågner om morgenen, og glæder du dig til endnu en dag, hvor du skal skabe gode rammer for medarbejdernes kreativitet og produktion? Oplever dine medarbejdere, at de har de optimale betingelser for udvikling? Hvis du svarer, at det nok kan blive en smule bedre, så er der inspiration at hente i denne udgave af det elektroniske tidsskrift Ledelseidag.dk.

Af Ulla Bechsgaard, ansvarshavende chefredaktør
E-mail: ube@lederne.dk

30. september 2006

Danmark har haft besøg af den britiske Peter Moran, som er dybt optaget af udvikling og indførelse af nye strategier. Direktøren for TEM på DTU, Torben M. Andersen rapporterer fra besøget. Peter Moran mener, at topcheferne er alt for optaget af de ydre udfordringer, når de udvikler og implementerer ny strategi. Det er nemlig ifølge Moran på de indre linjer, vi finder de største barrierer. Adfærdsdimensionen hos medarbejderne skal have mere opmærksomhed, er budskabet.

Innovationseksperten Annemette Digmann, som vi flere gange har haft fornøjelsen af som skribent på Ledelse i Dag, er på banen med spritny forskning om innovation. Digmann var tidligere udviklingschef i Århus Amt. Nu fortsætter hun sin banebrydende empiriske forskning med udgangspunkt i den nye region Midtjylland, der omfatter det snart forhenværende Århus Amt, Ringkøbing Amt, den sydlige del af Viborg Amt og den nordlige del af Vejle Amt. Digmann undersøger, hvordan innovation kan enten iscenesættes eller opstå tilsyneladende tilfældigt. Hun argumenterer for, at innovation er noget, man kontinuerligt gør sig parat til ved at skabe rammerne for den. Ledelsesdimensionen går igennem al hendes forskning, og hun argumenterer gang på gang for, at lederen skal skaffe sig tid ved at løfte sig ud af den daglige drift, indtage hellikoptersynet og fokusere på lederskabet.  

På Handelshøjskolen i København – CBS – har to forskere kortlagt danske virksomheders måde at imødegå trusler og risici. Deres rystende resultat er, at danske virksomheder går glip af økonomiske gevinster, fordi de lægger en alt for defensiv strategi. Der findes fire modeller til risikostyring. Danskerne vælger ikke den bedste, heller ikke den måske egnede, men den ringeste.

God læselyst!