Instinkt for det unikke

Snyd og bedrag. Social ansvarlighed og omsorg. Et etisk dilemma og en psykologisk gåde. I denne anden udgave af Ledelseidag.dk præsenterer vi en INSEAD-professor, som vil gøre ledere dydige. Vi kredser i flere artikler om etik og moral, og vi bringer en kommentar af Hans Siggaard Jensen fra Det Strategiske Forskningsråd, der vil kortlægge opbrud i ledelsesformer i oplevelsesøkonomien.

Af Ulla Bechsgaard, ansvarshavende chefredaktør
lid@lederne.dk

01. maj 2006

Kære læser!

Har du spekuleret på, hvad der kan holde Danmarks mest betydningsfulde topchefer vågne om natten?

Lars Rebien Sørensen – koncernchef i Novo Nordisk – udtalte for nylig i et interview, at hans nattesøvn kan blive spoleret af bekymringer for, om Novo Nordisk kan fastholde sine værdier, samtidig med at virksomheden bliver endnu mere succesfuld i en globaliseret verden. Rebien Sørensens udtalelser faldt efter, at Berlingskes Nyhedsmagasin havde kåret Novo Nordisk som suveræn vinder i Image-undersøgelsen 2006.

Lars Rebien Sørensen er ikke alene om sine overvejelser om modsætningen mellem konkurrencedygtighed og fair play. Verdens hidtil mest ambitiøse projekt indenfor social ansvarlighed (CSR) er i gang på INSEAD i Frankrig. Vi bringer en midtvejsevaluering fra centerchefen, professor Maurizzio Zollo. ”Vi vil have de involverede ledere til at ændre adfærd” udtaler han målrettet.

Den danske filosofiprofessor Ole Fogh Kirkeby, der også er dybt optaget af ”dyden”, har skrevet en artikel om oplevelsesledelse. Hans nyeste bog bliver anmeldt, og vi bringer en reportage fra et debatmøde mellem Ole Fogh Kirkeby og internationale forskere.

Professor Anders Drejer efterlyste i Ledelseidag.dk, nummer 1, vigtigheden af at strukturere innovation. For at illustrere en mulig måde at gøre det på, bringer vi denne gang et interview med Annemette Undén. Hun er innovationskonsulent og har med sit særlige billedsprog om ideer til mistbænk eller kompost skabt en ny praksis for at konceptualisere krativiteten.

Open source – åbne kilder – er en måde at dele viden på. Lars Kolind har skrevet en fremragende bog om at skabe forandringskultur. Kolind er helt i front med open source og nytænkende metoder til gratis at dele viden.

God fornøjelse!

Ube