Bliv klogere på
kønsdiversitet

Her på siden finder du artikler, bøger og podcasts, som klæder dig på til at gå forrest i kampen for kønsdiversitet. 

Artikler

Ligestilling i ledelse: Her er 4 ting, der går godt – og 4 områder, hvor det halter
Færre kvinder end mænd finder vej til topledelser og bestyrelser. Men nærmer vi os et vendepunkt? 
Sådan bruger du biasblokkere i din ledelse
Brug biasblokkere til at skabe ligestilling og få flere kvinder i ledelse
 Ligestillingen har trænge kår i Danmark, særligt på grund af manglen på kvinder i ledelse. Det kan vi heldigvis gøre noget ved.
Rambøll tiltrækker unge talenter til fremtidens jobs gennem diversitet

Rådgivningsvirksomheden Rambøll har lanceret en familiepakke, der får hverdagen til at hænge bedre sammen for medarbejdere med børn, samt luget ud i fordomme og bias, som hidtil har præget virksomhedens tilgang til blandt andet de kvinder, der vender tilbage efter barsel.

Læs artiklen her

Kom ind i kampen – flere kvinder i ledelse

I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag stillede Lederne 11 topledere 4 spørgsmål om, hvad der skal til for at få flere kvinder i ledelse. Hvilke barrierer er der? Hvad er de vigtigste kampe? Hvad gør du selv? Og hvilke råd ville du give til en kvinde med lederambitioner?

Læs artiklen her

Majbritt og Frank har valgt at dele barslen: »Vi skal have rykket på forventningen om, at det er kvinden, der tager det meste af barslen«

Da lederne Majbritt og Frank Skov skulle have deres andet barn, valgte de at dele barslen mellem sig. Det handler om at vise, at far er lige så god som mor, fortæller de.

Læs artiklen her

Caroline Farberger troede, hun som mand havde forstået lighed, men lærte som kvinde, at hun intet havde fattet

Spillereglerne i dagens organisationer er sat på mændenes præmisser. Derfor taber vi både kvinders potentiale og kæmpe forretningsmuligheder, siger direktør Caroline Farberger, der har gennemgået en kønskorrektion og som kvinde ser ligestilling i et helt nyt lys

Læs artiklen her

Flere kvinder i topledelse og i bestyrelser

Kvinder udgør en tredjedel af de ansatte og af førstelinje- og mellemledere i den private sektor. Udfordringen er, at andelen af kvinder falder længere oppe i ledelseslagene. I 2019 udgjorde kvinder knap 21,5 pct. af direktører/VP, mens det var 14 pct. for CEO’er.

Læs artiklen her

Flere kvinder i store selskabers bestyrelser

Andelen af kvinder fortsætter med at vokse blandt de generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer i de største og mest værdifulde (Large Cap) selskabers bestyrelser. Andelen er nu oppe på ca. en tredjedel svarende til andelen af kvinder blandt heltidsansatte i den private sektor.

Læs artiklen her

Bestyrelsesformænd: Vi skal have flere kvindelige topledere

Det er en udfordring for danske bestyrelsesformænd at rekruttere kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Topleder-/direktionserfaring er en væsentlig baggrund for rekruttering til bestyrelsesarbejde, og til trods for en positiv udvikling er der fortsat for få kvinder med en sådan erfaring.

Læs artiklen her

Danmark halter bagefter på STEM-uddannede

Hvis vi skal imødekomme behovet for ingeniører og naturvidenskabelige kandidater, er der behov for en markant forøgelse af optaget på STEM-uddannelserne.

Læs artiklen her

Diverse Teams Feel Less Comfortable — and That’s Why They Perform Better

The research presented here suggests that diversity initiatives may not be successful until we do more to address the way diversity is perceived. When leaders see it first and foremost as a social obligation that makes things difficult and slows progress, they will likely make decisions that undermine the organization’s diversity goals.

Læs artiklen her

»Det er synd for danske virksomheder, at de spilder så meget talent«

Diversitet i toppen er afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne, og den opnås kun med beslutsomme bestyrelsesformænd, hårdt arbejde og en fødekæde af kvindelige ledere at rekruttere fra.  

Læs artiklen her

Podcast: Karrierekvinder

Karrierekvinder er en uafhængig podcast, der er skabt og produceret af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen og sponsoreret af Lederne.

Gennem tusindvis af timer, masser af afsnit og samtaler med 100+ eksperter, ledere og karrierekvinder (og -mænd) har Rikke Østergaard og Naja Lind udviklet sig til full-blown feminister og har erkendt, at der er behov for at tale om ligestilling og diversitet i Danmark, hvis vi fortsat vil se os selv som et foregangsland. De har opnået en imponerende viden og indsigt på ligestillingsområdet og leverer denne viden med humor, ærlighed og en hel del selvudlevering.

Bøger

Ledelse af køn af Sara Louise Muhr

Baseret på 150 dybdegående interviews med mellem- og topledere viser bogen, hvordan kønsstereotyper bremser kvinders vej til ledelsesgangen og samtidigt gør det svært for mænd at vælge karrieren fra.

Find bogen her

Støj – Sådan træffer du bedre beslutninger af Daniel Kahnemann, Olivier Sibony & Cass R. Stein

Der vil altid være støj, der gør det svært for enhver at foretage vurderinger og træffe beslutninger. Daniel Kahneman, Olivier Sibony og Cass R. Sunstein viser i denne bog, hvordan støj er årsagen til, at der begås fejl inden for alle områder. Med enkle midler udforsker denne banebrydende bog, hvad vi kan gøre for at træffe bedre beslutninger. 

Find bogen her

Biasbevidst ledelse af Sara Louise Muhr & Christina Lundgaard Ottsen

Den biasbevidste leder ved, at det ikke nytter at terpe bias for at undgå dem. Det er lederens mindset, der skal trænes, så der kan opøves en adfærd, som gør diversitet til den virksomme ingrediens. Bogen præsenterer et program til mental lederfitness og foreslår konkrete redskaber inden for områder som digital ledelse, adfærdsledelse og inkluderende ledelse.  

Find bogen her

At tænke – hurtigt og langsomt af Daniel Kahnemann

Daniel Kahneman giver et unikt indblik i den menneskelige bevidsthed og i de to systemer, som driver den måde, vi tænker på. Han giver praktisk og oplysende indsigt i, hvordan valg træffes i både vores professionelle og private liv – og hvordan vi kan bruge forskellige teknikker som værn mod de mentale faldgruber, der ofte skaffer os i vanskeligheder.

Find bogen her

Usynlige kvinder: Skævvredne data i en verden designet til mænd af Caroline Criado Perez

Usynlige kvinder afslører, hvordan verden er designet af og for mænd, og hvilke katastrofale konsekvenser det ofte har. Caroline Criado Perez har for første gang samlet en imponerende række studier og beretninger fra hele verden, der kaster lys over, hvordan kvinder er blevet glemt, og hvilken gennemgribende effekt, det har på os alle.

Find bogen her

Diversity Intelligence: How to Create a Culture of Inclusion for your Business af Heidi R. Andersen

Keynote speaker and diversity and inclusion expert Heidi R. Andersen delivers a step-by-step walkthrough of how to create an inclusive culture, and break down the barriers to achieving diversity. You’ll find practical advice for creating the necessary cultural transformation that results in diversity intelligence, reaching well beneath the surface until it’s embedded in the foundation of your organization.

Find bogen her

The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth af Amy C. Edmonson

This book explores this culture of psychological safety, and provides a blueprint for bringing it to life. The road is sometimes bumpy, but succinct and informative scenario-based explanations provide a clear path forward to constant learning and healthy innovation.

Find bogen her

Gender Diversity Pledge

Vi har brug for flere kvinder i erhvervslivet, på ledelsesgangene og i bestyrelserne. Derfor samler DI nu danske virksomheder i et fælles løfte, hvor parterne forpligter hinanden til at arbejde målrettet mod, at erhvervslivet opnår en langt mere ligelig kønsfordeling i ledelser og bestyrelser. Vær med til at gøre en forskel, og skriv under på The Gender Diversity Pledge i dag.

Mere inspiration

Diversitet er vigtigere end nogensinde

Diversitet skal højt på dagsordenen, mener Marianne Dahl, partner i Boston Consulting Group. Men nye arbejdsrutiner i kølvandet på corona skaber udfordringer.

Læs artiklen her

15 anbefalinger fra virksomhed til virksomhed

For at flytte ambitionerne fra vision til virkelighed har en arbejdsgruppe af repræsentanter fra branchen arbejdet med forslag til konkrete initiativer, der kan tiltrække flere kvinder til branchen og få dem til at blive. Resultatet er det inspirationskatalog, som du finder her på siden.

Læs mere her

Flere kvinder i ledelse – anbefalinger og best practice

Læs guiden her

DI Business: Tema om kønsdiversitet

Læs magasinet her


Gå til forsiden af læringsuniverset

Om samarbejdet

Lederne og Dansk Industri er gået sammen om at sætte fokus på kønsdiversitet for at styrke ligestillingen og få flere kvinder i erhvervslivet, på ledelsesgangene og i bestyrelserne. Sammen repræsenterer de to organisationer en stor del af Danmarks virksomheder og ledere, og vi tror på, at vi med fælles indsats kan styrke dansk erhvervslivs konkurrencekraft og få flere kvinder i ledelse.

DI og Lederne