Mærkesag

Bæredygtig ledelse er nøglen til fremtiden

Valgplakat

Udfordring

Danmark og resten af verden står midt i en række store bæredygtighedskriser. Det drejer sig om alt fra stress, trivsel, manglende ligestilling og diversitet til klima og biodiversitet. Ledere har i dag et ansvar for at bidrage til at løse disse kriser, men samtidig kan kriserne også vendes til store muligheder for både ledere og virksomheder.

Politisk set har Danmark sat sig ambitiøse klimamål, vedtaget en række klimapolitiske aftaler og har forpligtet sig til at levere på FN’s 17 verdensmål. EU har også vedtaget en del lovgivning om bæredygtighed, i høj grad inden for ESG (miljø, socialt og ledelse). Det er nu og i de kommende år, at aftalerne skal implementeres og ud at leve i erhvervslivet og i samfundet.

Det er ledere, der kan implementere nationale og internationale mål til lokal og konkret handling i virksomhederne. Ledere kommer til at stå med både nye prioriteringer og dilemmaer, når de ser ind i en tid, hvor de vil blive vurderet på andre bundlinjer end den økonomiske – det gælder socialt ansvar, miljø og trivsel.

I Lederne mener vi, at disse nye krav kan skabe stor værdi for både virksomheder og samfund, hvis ledere har de bedste forudsætninger for at udøve bæredygtig ledelse.

Lederne foreslår

  • Lederes rolle skal anerkendes i politiske tiltag - hvad enten det drejer sig om klima, biodiversitet, ligestilling, stress eller unge uden job eller uddannelse, udgør ledelse en stor ”muskel”, der kan sikre implementering af den bæredygtige omstilling på danske arbejdspladser. Den erkendelse skal komme til udtryk i alle politiske tiltag, så lederes forudsætninger tænkes med.
  • Rapportering skal skabe værdi. Rapportering af ESG bliver norm i store dele af erhvervslivet. Det sker bl.a. pga. EU’s rapporteringsdirektiv (CSRD) og Sustainable Finance-pakke. Lederne foreslår derfor, at implementeringen i dansk erhvervsliv sker, så det bedst muligt kan understøtte de gode ledelsesbeslutninger. På den måde ender rapporteringen ikke blot som en tjekliste og unødigt bureaukrati, men bliver brugt aktivt i ledelsen. Når store dele af lovkravene de kommende år skal evalueres, leverer Lederne løbende forslag til, hvordan rapporteringskravene kan skabe reel og positiv forandring.
  • Der skal løbende udvikles politiske incitamenter, så det grønne valg bliver det naturlige og værdiskabende valg. Lederne foreslår, at der indføres grønne, offentlige indkøb, ligesom de øvrige barrierer for danske ledere i arbejdet med klima og biodiversitet løbende skal fjernes. Dertil arbejder Lederne med at udvikle anbefalinger til aflønning af ledere i forhold til ESG, noget der ses i stigende grad i erhvervslivet.

Lederne arbejder for

  • Lige adgang til nye kompetencer. Skal Danmark lykkes med at komme i mål med ambitiøse klimamål, skal der implementeres. I 2025 træder CO2-afgiften for industrien i kraft, og her bliver det op til den enkelte virksomheds ledelse at implementere strategier for at reducere CO2. Derfor arbejder Lederne fortsat på at sikre adgang til efteruddannelse og kompetenceudvikling for ledere, så omstillingen kan ske på en værdiskabende måde. Det er bl.a. udmøntet i udviklingen af ESG Profilen, der er et gratis, digitalt værktøj til lederes arbejde med ESG-rapportering.
  • Samarbejde mellem danske ledere, EU og globalt. Lederne arbejder globalt og sammen med EU-aktører for at sikre dansk erhvervsliv og danske ledere en stærk stemme i det internationale klimadiplomati. Dette arbejde sker i alliancer og partnerskaber med danske organisationer, der arbejder internationalt, men også gennem Ledernes engagement i den europæiske lederorganisation CEC. Udgangspunktet for dette er Ledernes 10 principper for fremtidens klimalederskab.

Læs mere om de 10 principper for fremtidens klimalederskab

Det betaler sig 

En bæredygtig omstilling af virksomheder er vejen til vækst og konkurrenceevne. Kunder vil i stigende grad tilvælge virksomheder, der har en bæredygtig profil. Og verden vil mangle bæredygtige løsninger inden for grøn teknologi, nye materialer, bæredygtige fødevarer, sundhed, digital innovation og meget andet. Udenrigsministeriet har udregnet et forretningspotentiale på 400 mia. kr. frem mod 2030, hvis danske virksomheder arbejder med opfyldelse af FN’s Verdensmål. For at danske virksomheder kan få del i disse nye markeder, kræver det ledere, der kan udøve bæredygtig ledelse. Dertil har Danmark store udgifter til stress, ineffektiv ressourcehåndtering, mistrivsel og manglende inklusion, noget som bæredygtig ledelse kan afhjælpe.

Valgplakat

Vi har spurgt medlemmerne

Ledernes undersøgelser viser, at danske ledere er ambitiøse, når det gælder klimaomstilling og ønsker, at Danmark skal være et grønt foregangsland og bevare høje ambitioner, fordi det giver konkurrencemæssige fordele. Men også fordi Danmark kan tjene som det gode eksempel for resten af verden og på den måde udøve klimalederskab. Ledere efterspørger dog viden og kompetencer i forhold til bæredygtighed.

En undersøgelse blandt Ledernes medlemmer viser, at godt halvdelen savner kompetencer indenfor grøn omstilling, og kun 15 procent mener, de i høj grad har forudsætningerne for at kunne leve op til krav om ESG over for deres interessenter. Hvis ledere mangler viden og kompetencer, kan det blive en barriere, der forsinker den grønne og bæredygtige omstilling og i værste fald medføre tab af arbejdspladser og tabt konkurrenceevne.

Kilde: Ledernes medlemsundersøgelser fra hhv. marts og august 2023

Vil du vide mere?

Ledernes model for bæredygtig ledelse sætter rammen for, hvad bæredygtig ledelse er, og hvordan du udøver det.
Lederne udvikler disciplinen bæredygtig ledelse sammen med en række stærke partnere.
Klima kræver ledelse
Vi viser dig her, hvordan du som leder kan blive bedre til at lede klimaeffektivt. Til gavn for klimaet. Men også for forretningen.