Mit Lederne

Månedens anbefaling af Peter Svarre

Månedens anbefaling af Peter Svarre

Hvem går du til, når du skal have tips til eminente bøger? På LEDELSE i DAG har vi allieret os med nogle af vores yndlingsforfattere på ledelsesfeltet, som kommer med deres bud på, hvilken bog du bør læse. Denne gang kommer anbefalingen fra Peter Svarre.

Hvilken ledelsesbog er den bedste?
Richard P. Rumelt (2011) Good Strategy/Bad Strategy: The difference and why it matters. Profile Books, London.

Hvorfor er den god/hvorfor vil du anbefale andre den?
De fleste ledere har sikkert været med til at formulere en strategi for virksomheden eller afdelingen. Man går igennem de sædvanlige øvelser med at indkalde stakeholdere og indsamle idéer, og så ender man med et sammensurium af løse og floskuløse luftkasteller, som snøres sammen med en smukt formuleret – men komplet meningsløs – vision. Strategien ender stort set altid i skuffen, og virksomheden arbejder videre, som den altid har gjort!

Denne bog går til angreb på dårlige strategier og fortæller i stedet – både med teori og praktiske eksempler fra virksomheder og krigsskuepladser – hvordan en god strategi skal udvikles og formuleres.

Hvad kan bogen?
Bogen forklarer, at al god strategi handler om, at man står med et problem, man gerne vil løse, hvorefter man ikke formulerer målsætninger, men derimod peger på vejen hen mod målsætningerne. Strategi handler ikke om at formulere ambitiøse mål, men om at forklare, hvordan man når de mål, som løser virksomhedens problemer.

Det er på den ene side besnærende simpelt, men også vanvittigt svært. God strategi handler om at gå nye veje, bryde mønstre og finde den unikke tilgang til et problem. Og det kræver dygtige ledere, som tør træffe beslutninger, som er upopulære og bryder med vanetænkning. Faktisk er en strategi, der ikke har fjender, nok slet ikke en strategi!

Hvad adskiller bogen fra andre ledelsesbøger?
Dette er ikke en bog om ledelse, men derimod en bog om, hvordan ledelse og strategi er noget vidt forskellig. Ifølge Rumelt kan en god strategi formuleres af folk, som er fuldstændig blottet for karisma eller ledelsesegenskaber. Men når man skal implementere og iværksætte sin strategi, kan god ledelse sagtens være den løftestang, der får motiveret folk til at implementere strategien.

Bogen er et opgør med nutidens ledelses-jingoisme, hvor buzzwords dækker over manglende indsigter og mod til at træffe beslutninger. Den er derfor vidunderligt befriet for den type buzz, fluff og meningsløs tågesnak, som desværre alt for ofte gennemsyrer ledelsesbøger.

Hvornår læste du bogen?
Jeg læste den et par år efter udgivelsen, men det er én af den slags bøger, som ikke bliver dårligere med tiden. Jeg skimmer den med jævne mellemrum og er altid i bedre humør efterfølgende.

Hvorfor læste du bogen?
Jeg skulle anmelde bogen til Kommunikationsforum.

Hvad har du brugt bogen til efterfølgende?
Jeg har brugt den til at udvikle digitale strategier og strategier for brug af sociale medier. Derudover har jeg brugt den i min undervisning på DMJX, hvor jeg underviste i udvikling af digital strategi.

Om Peter Svarre

Peter Svarre har, siden han byggede sin første webside i 1996, brugt hele sit arbejdsliv på at forstå, hvordan teknologi og mennesker lærer at danse med hinanden.

Han er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og Master of International Affairs fra Columbia University og har i årtier arbejdet med at rådgive verdens største virksomheder om digital kommunikation, innovation og forretningsudvikling.

I 2012 skrev han bestselleren Den perfekte storm om virksomheders brug af sociale medier, og i 2019 udkom Hvad skal vi med mennesker?, som handler om kunstig intelligens.

Han er far til en femårig dreng og en toårig pige og derfor stærkt optaget af menneskehedens fremtid med tænkende maskiner.

I løbet af de seneste ti år er menneskehedens fantasier om kunstige væsener og robotter blevet til virkelighed. Men med de nye muligheder opstår også problemer.

Bliver vi arbejdsløse? Bliver robotterne klogere end os? Det er et par af de spørgsmål, du vil møde i denne bog, som fortæller historien om kunstig intelligens fra den græske mytologi til vore dages komplekse neutrale netværk.