Stort jobpotentiale blandt ikke-vestlige indvandrere

Der er kommet langt flere indvandrere med ikke-vestlig baggrund i arbejde de senere år. Men der er stadig et stort potentiale for at få endnu flere med i arbejdsfællesskabet. Hvis ikke-vestlige indvandrere kommer i arbejde i samme grad som etniske danskere, kan det styrke beskæftigelsen med omkring 40.000 personer, viser en ny analyse fra Lederne.

De seneste år har der været godt gang i dansk økonomi, og vi har i dag rekordhøj beskæftigelse. De gode tider har ikke mindst været en kæmpe succes for integrationen på arbejdsmarkedet, idet langt flere ikke-vestlige indvandrere er kommet med i arbejdsfællesskabet. 

Alligevel er indvandrere med ikke-vestlig baggrund fortsat ikke på arbejdsmarkedet i samme omfang som etniske danskere, så der er stadig et stort jobpotentiale for denne gruppe. Det kan potentielt øge beskæftigelsen med yderligere op til 40.000 personer, hvis det lykkes at beskæftige denne gruppe i samme grad som for personer med dansk oprindelse. Det viser en ny analyse fra Lederne.

”Selv om mange flere personer med ikke-vestlig baggrund er kommet i arbejde de seneste år, er jobpotentialet fortsat enormt, for gruppen er stadig ikke i beskæftigelse i samme grad som etniske danskere,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør hos Lederne, som er landets største faglige organisation for ledere, og uddyber:

”Det bliver ikke nemt at udfolde potentialet. Vi ved, at mange flygtninge og indvandrere kæmper med sociale eller helbredsmæssige udfordringer, der gør vejen til job eller uddannelse vanskelig. Men jeg synes, vi skal gøre en indsats og være ambitiøse for at få så mange med i arbejdsfællesskabet som muligt. Hvis vi bare kan få halvdelen af potentialet indfriet, er vi nået langt.”

Fokus på fastholdelse

Hvis det lykkes at indfri det store potentiale, kan det medføre, at yderligere 4.000-5.000 med ikke-vestlig baggrund overgår fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse. Det vil samtidig styrke de offentlige finanser med over 1 mia. kr. årligt.

”Det er særdeles glædeligt, at beskæftigelsen blandt indvandrere er steget. Nu gælder det om også at sørge for, at de, som er kommet i job, bliver på arbejdsmarkedet – også selv om dansk økonomi nu går ind i en periode med afmatning, sådan som de fleste økonomer forudser,” siger Bodil Nordestgaard Ismiris. 

”For det enkelte menneske, der går fra offentlig forsørgelse til arbejde, giver det en følelse af værdighed at have noget meningsfyldt at stå op til om morgenen og at kunne forsørge sig selv og sin familie. Og for samfundet er det en gevinst hver gang, en person kommer i arbejde og bidrager til vores fælles velfærd via skatten,” understreger hun.

Læs hele analysen her!

Analyse