Sådan bruger du dit netværk til at finde næste job

Vibeke Skytte, direktør i Lederne, giver 10 gode råd til, hvordan du finder drømmejobbet. Det er afgørende at bruge sit netværk rigtigt.

Af Vibeke Skytte, Direktør i Lederne. Bragt i Berlingske lørdag den 30. november 2019.

30. november 2019

Tallet talte et tydeligt sprog, da vi i Lederne for et par år siden i forbindelse med en undersøgelse om lederes planer om jobskifte borede ned i, hvilken rolle netværk spiller i den sammenhæng: Over halvdelen af lederne med jobskifteplaner, 54 procent, svarede således, at de aktivt bruger deres netværk til at afsøge mulighederne for nyt job.

Med andre ord: Ledere i Danmark er særdeles bevidste om værdien af deres professionelle og private netværk, når de barsler med ideen om at finde et nyt job.

Det kræver forberedelse, tålmodighed og en ofte meget stor indsats, hvis man vil bruge sit netværk til at komme videre i karrieren

Vibeke Skytte, Direktør i Lederne

Det giver god mening. Netværk kan nemlig absolut være nøglen til det næste drømmejob – men jeg må også med det samme skuffe dem, som tror, at der er tale om et quick fix. Tværtimod er min erfaring, at det kræver forberedelse, tålmodighed og en ofte meget stor indsats, hvis man vil bruge sit netværk til at komme videre i karrieren.

På baggrund af tusindvis af samtaler med danske ledere har Ledernes karrierekonsulenter for nylig udarbejdet en liste med 10 vigtige råd, som er særdeles anvendelige i denne sammenhæng. I kort udgave er rådene, som jeg fuldt ud kan tilslutte mig, disse:

  1. Find ud af, hvad du vil! Overvej, hvor du vil hen i karrieren. Hvis du ikke selv ved det, kun du heller ikke fortælle andre om det. Spørg derfor blandt andet dig selv, hvilke kompetencer du har, hvordan dit drømmejob ser ud og hvad der motiverer dig. Find også ud af, i hvilke brancher, virksomheder og dele af lander, dine drømmeopgaver findes, og hvilke krav du har til ansættelsesvilkår.

  2. Kortlæg dit netværk og find derigennem ud af, hvem det er mest relevant for dig at tale med. Det kan for eksempel være nogen, du kender fra tidligere job eller har mødt i et uddannelsesforløb – og det kan både være personer, du har en tæt og privat relation til, eller nogen, du kun kender perifært.

  3. Tjek dine profiler på sociale medier, især LinkedIn, idet du formentlig bliver tjekket dér af potentielle arbejdsgivere. Find ud af, om der er overensstemmelse med det, din profil signalerer, og det, du gerne vil karrieremæssigt – og læg også vejen forbi din eventuelle Facebook-, Instagram- og Twitter-profil med henblik på, om der er tekst- eller billedindhold, som ikke er hensigtsmæssigt og derfor skal fjernes.

  4. Træn dine netværkskompetencer med én, du kender godt, og som du er fortrolig med, og sørg for at få feedback, så du er bedst muligt klædt på til næste netværksmøde. Pas på med hyggesnakken – et netværksmøde har altid et formål. Og husk, at en præcis, kort elevatortale medvirker til en god netværkssamtale, hvor du konkret får fortalt, hvad du går efter.
  5. Aftal et møde med en relevant person i dit netværk. Når du kontakter vedkommende, så giv udtryk for, at du har brug for inspiration til din karriere. Spørg ikke direkte efter et job – det er for konkret og forpligtende for den anden.
  6. Vær bevidst om dine kompetencer og husk, at mødet er en ligeværdig relation, hvor begge parter mærker, om der er noget at bygge videre på. Se ikke dig selv kun som jobsøgende, men profilér dig på den faglighed og de kompetencer, du har.
  7. Vær interesseret og personlig – og husk, at netværksmødet ikke er en jobsamtale. Spørg også ind til, hvad der rører sig i den andens virksomhed og branche, vær personlig og interesseret og stil hv-spørgsmål. Og så skal du huske at lytte!
  8. Bed om et godt råd, for det smigrer som regel, når folk bliver bedt om at agere ressourceperson. Langt de fleste vil gerne give gode råd eller dele relevante informationer om jobåbninger og karrieremuligheder. Du skal bare være konkret med dine budskaber om, hvad de kan bidrage med til dig. 
  9. Kontakt dit netværks netværk. Det kan tænkes, at du ikke har de rette personer i dit netværk og derfor må i gang med at udbygge det. Sigt mod, at du går fra hvert netværksmøde med tips om to-tre potentielle nye netværkspersoner. På den måde holder du gang i en proces, hvor flere og flere bliver dine øjne og ører i markedet. Deltag også på konferencer og gå hjem-møder.
  10. Sidst, men ikke mindst, er det vitalt at holde sit netværk ved lige. Husk at følge op på møder og mailudvekslinger og lad relationerne vide, hvad der sker af nyt. Knyt forbindelse til dem på LinkedIn og "like", hvis de har aktiviteter på LinkedIn, du synes om.


    Held og lykke med processen!

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Vibeke Skytte, Direktør hos Lederne, er fast klummeskribent i Berlingske og på B.dk. Hver måned skriver hun et nyt perspektiv på ledelse, enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. 

Vibeke Skytte er Direktør for afdelingen HR & Administration