Når ledelse handler om at gøre en forskel

Ledelse handler i høj grad om at være rollemodel for medarbejdere og lederkolleger. Grundlæggende sunde værdier, en positiv, nysgerrig tilgang til jobbet, også når det er svært og udfordrende, og noget så basalt som at opføre sig hjælpsomt og respektfuldt over for sine omgivelser vejer tungt på min vægtskål.

Af Vibeke Skytte, Direktør i Lederne. Klummen er bragt i Berlingske og på B.dk.

23. februar 2019

Men i nogle tilfælde kredser dét med at være rollemodel som leder også om noget endnu større og endnu mere betydningsfuldt: Nemlig om at være én, vi andre kan spejle os i, fordi vedkommende gør en forskel i forhold til den verden, vi lever i.

Jeg har altid været meget inspireret af og imponeret over de ledere, som vitterligt gør en forskel. Det kan være historien om lederen, som får vendt minus til plus og dermed reddet måske hundred- eller tusindvis af arbejdspladser. Det kan være historien om lederen, der går i spidsen for miljøvenlig produktion, løsning af klimaudfordringer eller fremstilling af bæredygtige produkter med respekt for vores alle sammens klode. Og så kan det være ledere som Katja Iversen.

Men trods en ekstremt stor arbejdsmængde og masser af afsavn – for slet ikke at tale om utvivlsomt voldsom jetlag – må nattesøvnen alligevel være ekstra god, når man som Katja Iversen går i seng efter endnu en dags kamp i den gode sags tjeneste.

Direktør i Lederne Vibeke Skytte

Jeg klappede således i mine små hænder, da den 49-årige danske direktør for den internationale organisation Women Deliver lige før jul blev kåret som Årets Dansker af Berlingske, for Katja Iversen er på flere områder en leder, der både er en tydelig rollemodel, har klare værdier og i dén grad kæmper for at gøre en forskel.

Katja Iversens mission er at forbedre pigers og kvinders rettigheder og muligheder, blandt andet med fokus på sundhed og uddannelse. ”Piger og kvinder kan, og piger og kvinder vil, så det skal de have mulighed for på lige fod med mænd”, lyder mantraet fra Katja Iversen.

”Lige nu er vi i en verden, hvor der stadig er folk, som synes, at det er tragedie at få en lille pige i stedet for en lille dreng. Hvor magtfulde folk synes, at kvinder ikke skal have lov til at bestemme over deres egen krop og deres eget liv. Som synes, at kvinder ikke er lige så gode ledere som mænd, og som siger, at ligestilling, dét har vi dag. Men der er ikke ét eneste land i verden, hvor der er fuld ligestilling. Heller ikke her i Danmark. Så der skal prioriteres, investeres og accelereres,” sagde Katja Iversen blandt andet ifølge Berlingske i sin tale, da hun fik overrakt prisen som Årets Dansker.

LÆS OGSÅ: Uden mere arbejdskraft risikerer Danmark at gå i stå

Man kommer ikke sovende til et job som Katja Iversens. Hendes kalender er spækket med møder i hele verden – den ene dag i London, den næste i Kenya, den tredje i Indien – og alene antallet af rejsedage på 300 understreger det benhårde arbejde og de mange afsavn, som et lederjob på dét niveau medfører.

Til gengæld må tilfredsstillelsen ved at kæmpe for at forandre verden til et bedre sted for verdens piger og kvinder være nærmest umulig at beskrive – for slet ikke at tale om den oplevelse, det må være at sidde til højbords med statsoverhoveder som Donald Trump, Emmanuel Macron og Theresa May.

Jeg er ikke nødvendigvis altid lige begejstret for prisuddelinger og den form for hyldester. Men kåringen af Katja Iversen som Årets Dansker er et godt eksempel på, når kåringer giver mening og får sat fokus på mennesker, som i særlig grad gør en forskel og har en mission i deres (arbejds)liv.

LÆS OGSÅ: Motiverede medarbejdere giver bonus

Det nemmeste er altid at gøre tingene på samme måde som i går, i sidste måned og sidste år. Men visionære ledere som Katja Iversen er fascinerende at følge og beviser, at der unægtelig må være en helt særlig tilfredsstillelse i at gå efter de store mål og de store forskelle.

Det kan godt være, at ikke alle de mål, Katja Iversen og Women Deliver sætter sig, bliver nået, og det er utvivlsomt ikke nemt, når man skal overbevise verdens topledere om nødvendigheden af at ændre indgroede tankegange eller den globale fordeling af goderne. Men trods en ekstremt stor arbejdsmængde og masser af afsavn – for slet ikke at tale om utvivlsomt voldsom jetlag – må nattesøvnen alligevel være ekstra god, når man som Katja Iversen går i seng efter endnu en dags kamp i den gode sags tjeneste. 

Om Vibeke Skytte

Vibeke Skytte

Klummen er bragt i Berlingske den 23. februar 2019, hvor direktør hos Lederne Vibeke Skytte er fast klummeskribent. Hver måned skriver hun et nyt perspektiv på ledelse enten gennem personlige erfaringer eller med udgangspunkt i Ledernes nye undersøgelser. Klummerne bringes både i den trykte avis og på B.dk.

Vibeke Skytte er direktør for afdelingen HR & Administration

Sidste måneds klumme af Vibeke Skytte