Fremtiden tilhører de ydmyge og nærværende ledere

Ledere med høj cigarføring, som selv har alle svarene, er en uddøende race. En mere bæredygtig verden kalder på ledere, der også mestrer det ydmyge, nærværende og lyttende. Årets Leder – Novo Nordisk-direktør Lars Fruergaard Jørgensen – er et godt eksempel på tendensen.

01. december 2020

- Af Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne. Bragt i Jyllands-Posten og på Finans.dk den 1. december 2020. 

De dage er forbi, hvor den stærke og succesrige topleder med høj cigarføring træder frem på scenen og ene og alene sætter kursen for en global virksomhed. Naturligvis skal den dygtige leder altid være i stand til at sætte retningen, kommunikere stærkt og skabe opbakning blandt medarbejderne. Men i en fremtid, hvor bæredygtighed er et nøgleord, skal det at være ydmyg, nærværende og lyttende ikke undervurderes som efterspurgte kompetencer hos fremtidens ledere.

Novo Nordisk-direktør Lars Fruergaard Jørgensen, som Lederne forleden kårede som Årets Leder 2020, er et godt billede på en topleder, som er i besiddelse af netop disse kompetencer. Han er tydeligt bevidst om, at magt er et privilegium, som er til låns, og som ikke bliver mindre af at blive delt og udfordret. Tværtimod. Det er på den måde, man opbygger fælles styrke og følgeskab. Man er kun en leder, hvis nogen vil følge én – ”ledelse er ikke et one man show”, som prisvinderen selv har formuleret det. 

Derfor skal den dygtige topleder også for enhver pris undgå ”ekkokammeret”, hvor man kun kan høre sin egen stemme eller dem, der er enige. Den kompleksitet og de dilemmaer, som præger svære ledelsesbeslutninger på topniveau, er man forpligtet til at delagtiggøre og indvie andre i. Det er på den måde, man udvikler dygtige ledere på alle niveauer i virksomheden. Og fremtidens topleder tager et særligt ansvar for at gå foran og skabe et fælles ejerskab på tværs af organisationen og at tilskynde til medledelse – de, der arbejder for en, skal løftes fremad.

 

Man er kun en leder, hvis nogen vil følge én

Bodil Nordestgaard Ismiris, adm. direktør i Lederne

Årets Leder har også en grundtone af ydmyghed, som er prisværdig, og som vil blive endnu mere efterspurgt for ledere fremover. I Karen Blixens fortælling Babettes Gæstebud er ydmyghed, at man kan rumme det, der afviger fra normen. At man kan udvise mod til at lade sig forandre og give plads til en åbning for det anderledes i en ellers meget fast og velorganiseret ramme. Og det er helt afgørende for at bedrive bæredygtig ledelse, hvor virksomheder kan medvirke til at løse de udfordringer, verden står overfor. Her er den etablerede tænkning ikke tilstrækkelig, og derfor skal lederne turde udfordre sine egne blinde vinkler for at skabe en åbning for de radikale og anderledes løsninger.

Autenticitet er også i høj kurs. Medarbejderne og omverdenen skal kunne mærke og vide, hvem toplederen er – for det er faktisk ok at være sig selv. Det er også ok at vise sårbarhed og lade andre få et indblik i den tvivl og usikkerhed, der også følger med jobbet, og som bør følge med jobbet. Fremtidens ledere skal turde tvivle. Det er farligt at være for skråsikker, og man skal med jævne mellemrum vende blikket indad og være selvkritisk. Det er på ryggen af den erkendelse, man kan åbne op for bæredygtig ledelse. 

Kontaktoplysninger ved pressehenvendelser

Jesper Melgaard
Jesper Melgaard
Pressechef
Mobil: 2769 4569
E-mail: jem@lho.dk