Danmark skal ind i kampen om sydeuropæisk arbejdskraft

Mens danske ledere har svært ved at finde kvalificeret arbejdskraft, er ledigheden høj i Sydeuropa. Derfor skal vi trække flere Sydeuropæere til danske arbejdspladser.

Af Niklas Praefke, Cheføkonom i Lederne. Bragt i Avisen Danmark den 29. november 2019.

29. november 2019

Mangfoldigheden er stor på danske arbejdspladser. Godt for det. For vi har – groft sagt – brug for al den kvalificerede arbejdskraft, vi kan få. Både fra Danmark, de øvrige EU-lande og fra resten af verden.

Eksempelvis er der i dag cirka 215.000 ansatte på virksomheder og i det offentlige fra europæiske lande syd for grænsen. Hver fjerde er polak, og cirka ca. 14 procent er fra Rumænien. Til gengæld er der langt mellem sydeuropæere. Ansatte fra Frankrig, Grækenland, Italien, Spanien og Portugal udgør til sammen kun ca. 13 procent af de udenlandske ansatte.

Det er ærgerligt. For Danmark mangler arbejdskraft og vil også gøre det i årene fremover. I den første halvdel af 2019 måtte ledere opgive at få besat hvert 10 job, der blev slået op. Det svarer til, at cirka 31.000 jobs står ubesatte rundt i landet.

Hvis vi skal undgå, at stillinger står ubesatte i fremtiden, er vi i Danmark nødt til at komme ind i kampen om den europæiske arbejdskraft.

Niklas Praefke, Cheføkonom i Lederne

Samtidig går mennesker med gode uddannelser og relevant erfaring ledige andre steder i Europa. Især i Sydeuropa. I et stort land som Spanien er arbejdsløsheden eksempelvis mere end tre gange så høj som herhjemme.

Hvis vi bliver bedre til at markedsføre Danmark i Sydeuropa, vil flere dér få øjnene op for de ledige danske job.

Hos Lederne så vi gerne, at staten oprettede jobcentre i sydeuropæiske lande. Og så skal de danske myndigheder sørge for at få flere af de job, der slås op på det statslige Jobnet.dk, ud på den fælles europæiske jobportal EURES.

Kun 9 pct. af jobopslagene på Jobnet.dk bliver i dag slået op på EURES, så borgere fra andre EU-lande kan søge dem. Dermed ligger Danmark næstsidst i EU, når det handler at videreformidle nationale jobopslag på EURES.

Aktuelt er der kun godt 2.000 danske jobopslag på EURES-portalen. Til sammenligning ligger der henholdsvis 17 og 25 gange så mange ledige norske og svenske job. Det er ikke godt nok, at Danmark halter så langt efter lande, vi konkurrerer med om udenlandske medarbejdere.

Hvis vi skal undgå, at stillinger står ubesatte i fremtiden, er vi i Danmark nødt til at komme ind i kampen om den europæiske arbejdskraft. Befolkningen i EU bliver ældre og ældre, og konkurrencen om de færre og færre i den erhvervsaktive alder vil kun tage til de kommende år. Derfor kan det kun gå for langsom med at markedsføre danske arbejdspladser i Europa.

Kontaktoplysninger

Søren Kudahl
Søren Kudahl
Pressechef
Mobil: 2338 4211
E-mail: sku@lho.dk

nip
Niklas Praefke 

Cheføkonom
Mobil: 2428 2452
E-mail: nip@lho.dk