Planlæg din senkarriere

Har du gjort dig tanker om, hvordan du får det bedste ud af den sene del af dit arbejdsliv? Der er flere ting at overveje – både privat og karrieremæssigt. Her får du ledelsesrådgiverens bedste råd til din senkarriere.

Der er ingen fast model for, hvordan din senkarriere skal se ud. Det er helt op til den enkelte. Nogle vælger at stoppe fra den ene dag til den anden, andre foretrækker en mere glidende overgang med færre timer og mere fleksibilitet. Og alderen, hvor du trækker dig tilbage, kan være lige så forskellig.

Vigtigst er, at det er dig selv, der tager beslutningen om, hvordan din senkarriere skal se ud, så du ikke risikerer, at andre træffer beslutning for dig. Derfor er det også en god ide, at du gør dig overvejelser om de sidste år af dit arbejdsliv i god tid.

Ældre kvinde i døråbning

De private overvejelser

Måske har du svært ved at forestille dig, at du en dag ikke skal arbejde mere. Jobbet og rollen som leder er for mange blevet en del af deres identitet. Derfor er det også helt normalt, at refleksionerne og tankeprocessen om ens senkarriere tager tid.

Start med at afstemme dine planer derhjemme. Hvordan ser drømmene ud i privatlivet – både nu og i fremtiden? Hvis du har en partner, er det en god ide, at I er nogenlunde samme sted, så den ene ikke går hjemme i mange år og venter på, at den anden trækker sig tilbage. Det kan godt være, at det er nødvendigt for en stund, men det kan blive svært, hvis perioden bliver for lang.

Dine planer skal være økonomisk realistiske, så sørg for at orientere dig i din økonomiske situation. Du kan aftale et møde med dit pensionsselskab og din bank og vende dine planer med dem.

De karrieremæssige overvejelser

Det er altid vigtigt at reflektere over din situation og drømme for arbejdslivet – også når senkarrieren nærmer sig.

Et godt sted at starte er at undersøge, om der er en seniorpolitik på din arbejdsplads. Hvilke muligheder tilbyder den for den sene del af arbejdslivet? Åbner den for en individuel tilpasning, som kan diskuteres med din nærmeste leder? Er der ikke en seniorpolitik på din arbejdsplads, har du måske en kollega hvis senkarriere, du kan lade dig inspirere sig af.

Prøv derefter at blive klogere på, hvad der skal til for at du trives og motiveres i din senkarriere. Måske du drømmer om:

  • Mere fri fx en ugentlig fridag, en ekstra ferieuge eller en orlov til at udleve eventyr
  • Mere fleksibilitet, det kan fx være bedre mulighed for hjemmearbejde eller mere fleksible arbejdstider
  • Andre arbejdsopgaver hvor du stadig gør brug af din viden og erfaring, eller mindre ansvar end du har i dag
  • Fortsat faglig udvikling fx i form af videreuddannelse

Det kan også være, at du går med tanker om at skifte job, branche, eller starte op som selvstændig.

Lige gyldig hvordan dine planer ser ud, er det vigtigste, at du får sat gang i en refleksion om, hvad du kan tænke dig, så du aktivt er med til at forme de sidste år af dit arbejdsliv.

Sæt ord på dine ønsker og kvaliteter

Det er dit eget ansvar at forhandle dig til nye vilkår i den sene del af din karriere. Og det er kun dig, der ved, hvad du kan tænke dig, så fortæl din leder det, men forbered dig også på argumenter for, hvorfor dine ønsker er en god ide for virksomheden. Hvilken erfaring og viden sidder du med, som din arbejdsplads kan have interesse i ikke går tabt, den dag du stopper? Hvad kan du bidrage med? Det kan være alt fra at dyrke kunderelationer til at være mentor for nye ledere eller kolleger.

Bliv ved med at udvikle dig og hold dig fagligt ajour, så det er tydeligt for din leder at du gerne vil (og kan) fortsætte arbejdslivet.  

Har du brug for sparring om din senkarriere?

Vores erfarne rådgivere står klar til at guide dig videre i din karriere. Har du brug for en dybdegående samtale om din senkarriere, er du velkommen til at booke en karrieresparring.

Lederstof: Inspiration til dig

Allan Levann og Mina Akbari peger entusiastisk på hinanden

Allan Levann er CEO og ledelsesekspert. Hans mentor er en ung afghansk flygtning

Allan Levann, der er CEO i High Performance Institute, bruger 26-årige Mina Akbari som ’omvendt mentor’ for at blive klogere på unges syn på samfundet og verden - og for at få udfordret de bias, han ikke engang vidste, han havde.

Ilse Møller og Lars Hansen står i Middelfart Sparekasses køkken og drikker kaffe

Ilse (69) og Lars (71) var bekymrede, da de mistede deres job. Men deres nye arbejdsplads er helt ligeglad med alder

Middelfart Sparekasse tøver ikke med at ansætte medarbejdere på over 60. Det er nemlig ikke alderen, men fagligheden og virkelysten, der tæller.

Gode værktøjer til din karriere

Mand og kvinde snakker og smiler

Dialog om din senkarriere

Det er vigtigt, at du og din chef får en god dialog om din senkarriere. Få ledelsesrådgiverens bedste råd til, hvordan du griber samtalen an.

Mand ved vandet

Skift job sent i din karriere

Det er aldrig for sent at skifte job. Med en lang karriere bag dig, har du en masse at byde på. Få rådgiverens bedste råd til et sent jobskifte.

Mand og kvinde taler sammen

Ønsker du et brancheskift?

Skal du skifte branche, men ved ikke helt, hvordan du skal gribe det an? Her får du karriererådgiverens bedste råd til dit brancheskift.