Verdens længste krydstogt

CORONA: MV Artania blev det krydstogtskib, der kom til at sejle rundt med passagerer i længst tid – næsten seks måneder – inden de kunne sættes i land. De otte passagerer, der var tilbage ud af de oprindelig 1.000, var taget afsted fra Hamborg med det tyske krydstogtskib lige inden jul og anløb først Bremerhaven 8. juni.

24. august 2020

Af Pia Elers - Fotos - privat

Det var forventningsfulde passagerer, der d. 21. december gik ombord på MV Artania, et lidt ældre krydstogtskib, men stadig i luksusklassen og med god plads til de 1.000 passagerer, hvoraf hovedparten var tyskere. De næste 140 dage skulle bringe dem jorden rundt, så der var lagt op til en eventyrlig rejse. Og det gik også fint, lige indtil en vis virus fik vendt op og ned på hele verden.

Den 15. marts anløb MV Artania som planlagt Sydney i Australien. På det tidspunkt var nedlukning af havne og hele lande allerede i fuld gang. Derfor tilbød rejseselskabet, Phoenix Reisen, deres passagerer en flybillet hjem fra Sydney. Det sagde 199 af dem ja tak til, mens de resterende 832 ville blive ombord, da skibet alligevel havde kurs mod Europa. De ville have hele oplevelsen med.

 

36 corona-smittede

Det skulle vise sig at være en uklog beslutning. For på vej til Fremantle på den australske vestkyst, hvor skibet skulle lave et kort stop for at bunkre, begyndte folk at blive syge. Da de nåede i havn, blev syv af dem testet corona-positive, og skibet blev beordret i karantæne. Det viste sig ved yderligere tests, at i alt 36 var blevet smittet.

Efter to uger i karantæne tillod de australske myndigheder de raske passagerer at blive fløjet tilbage til Tyskland, det var der 800, der gjorde. Men udover, at nogle fortsat var indlagt på australske hospitaler, var der stadig otte passagerer tilbage, der enten ikke kunne eller ville flyve – de foretrak at sejle hjem til Tyskland.

Efter planen skulle skibet nemlig sejle fra Australien over Det Indiske Ocean, gå op gennem Suez, videre igennem Middelhavet og op til tysk havn.

 

Besætning i land

Men de otte passagerer kom ud på en noget længere og anderledes sørejse, end de havde forestillet sig. For da de sejlede ud af Fremantle d. 18. april, blev kursen ikke sat mod nordvest, men mod nord. Rederiet havde nemlig besluttet at forsøge at sætte mange af besætningsmedlemmerne i land, mens det endnu ville være muligt. Langt hovedparten af besætningen kommer fra Indonesien og Filippinerne, og derfor havde rederiet forhandlet sig frem til nogle særlige aftaler med de respektive landes myndigheder om at sætte folk i land henholdsvis på Bali og i Manila.

Der blev dog 75 officerer og menige om bord for at kunne sejle skibet og i øvrigt tage sig af de resterende otte passagerer. De havde, som rejseportalen Pointsguy bemærker, god plads at boltre sig på, faktisk et helt dæk hver i sær, eftersom MV Artania har otte dæk og 600 kahytter.