2019

Giv mig skibene tilbage

Vibeke Carmen Jørgensen har taget et spring af de større og kaster sig nu ud i en ny tilværelse som assistent ved Sømandskirken i Singapore. Lederne Søfart mødte hende dagen før afrejsen.

06. maj 2019

 

Vibeke Carmen
Foto fra den nyslåede assistents første officielle job ved Five-a-Side turne sammen med de filippinske hjælpere. Det er Vibeke Carmen med hatten.

Tekst: Pia Ehlers | Foto: Privat

Farvel til Troense på Sydfyn og goddag til Johor Bahru. Fra det vinterkolde og grå Danmark til tropiske Malaysia, hvor Vibeke Carmen Jørgensen de næste to år skal tage imod søens folk i International Maritime Center i containerhavnen Tanjung Pelepas. Hun bliver en del af det team, der arbejder på sømandskirken i Singapore, og skal derfor med jævne mellemrum starte bilen og tage køreturen ind til Mount Faber for at medvirke i praktiske arrangementer og desuden fungere som kirketjener ved gudstjenester.

Jeg har en fortid som telegrafist og sejlede i handelsflåden i knap 10 år
”Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang. For mig bliver det ligesom at komme hjem igen, da jeg har en fortid som telegrafist og sejlede i handelsflåden i knap 10 år, før jeg gik i land og fik job i Mærsks Skibspersonel-afdeling. Så det er derfor, at Dodo and the Dodos gamle hit ”Giv mig skibene tilbage” har lydt i mine ører, siden jeg fik det her job,” forklarer Vibeke Carmen som baggrund for, hvorfor hun blev tændt, da hun for tre måneder siden så jobopslaget fra DSUK, Danske Sømands- og Udlandskirker.

Det var bare mit drømmejob
”Jeg var slet ikke i tvivl, da jeg sad og læste annoncen – det der var bare mit drømmejob. For jeg har arbejdet med skibe og søfolk det meste af mit arbejdsliv og længtes egentlig efter at komme tilbage. Og lige præcis det job som assistent ved Sømandskirken i Singapore passer mig perfekt, fordi det er et spændende og afvekslende job, der også rummer store udfordringer og kræver, at man er hurtig til at rykke, når der opstår uventede situationer. Det er lige mig,” pointerer den tidligere telegrafist.

Alsidig maritim karriere
Man kan roligt sige, at Vibeke Carmen har været næsten hele kompasset rundt omkring Det Blå Danmark. Hun startede sin maritime karriere som stewardesse i Mærsk. Fra første færd elskede hun at sejle, men indså, at en karriere som stewardesse var ret udsigtsløs, hvis man ikke vil gøre rent resten af sit liv. Derfor besluttede hun sig for at bruge to år på at uddanne sig som telegrafist og kom herefter ud at sejle i rederierne Dannebrog og Mærsk. Men i 1992 var det slut med at have ”gnist” om bord, og så blev det til fem års kontortjeneste på Esplanaden, indtil et nyt job lokkede. Det var som konsulent i Handelsflådens Velfærdsråd med base i København, men også tilknytning til Rotterdam. Dernæst fire år som lodsdisponent i Sundet Lodseri, efterfulgt af tre år i DanPilot i Spodsbjerg, da lodserierne blev lagt sammen. Og så endelig godt tre år i Grønland som radiooperatør på Kystradiostationen i Aasiaat. 

Mindede  lidt om nogle af de personligheder, Jørn Riel beskriver
”Jeg har jo egentlig hele tiden kredset om det maritime, men der bliver jo færre og færre job af den art, når man ”kun” er uddannet telegrafist. Men jeg kom jo rent faktisk til at arbejde som telegrafist i Grønland, hvor jeg også havde en fin tid med nogle flinke folk og mange fantastiske naturoplevelser. Men, når man tilbringer mange timer på Kystradiostationen med kolleger, der måske kun snakker grønlandsk med hinanden, så kan det godt nok blive lidt ensomt. Og nogle af de danske kolleger mindede også lidt om nogle af de personligheder, Jørn Riel beskriver i sine skrøner fra Nordøstgrønland – sagt i al venlighed,” siger Vibeke Carmen med et smil.

Tung jobsøgning
Da hun kom tilbage til Danmark i 2014, viste det sig til hendes store overraskelse, at det nærmest var umuligt at finde et job, hvor hun kunne bruge sine kvalifikationer. Derfor har hun de sidste tre år arbejdet som handicaphjælper – et job, hun bestemt har været glad for. Men da muligheden for at komme til Singapore dukkede op, var det bare med at komme ud over stepperne med en ansøgning.

”Jeg glæder mig til at se nye horisonter, møde nye mennesker og opleve Det Fjerne Østen i alle dets facetter. Dufte og smage alle de eksotiske varer, man kan finde på markedet. Nyde den smukke natur og gå i sommertøj året rundt. Jeg har følelsen af, at jeg nu kaster mig ud i et nyt eventyr, der for min skyld gerne måtte vare resten af mit arbejdsliv,” siger den nye senior assistent i Singapore, Vibeke Carmen Jørgensen.

Klar til at tage afsted
Det endte da også med, at hun midt i november blev ringet op af DSUK med den glædelige besked om, at hun havde fået jobbet. Siden da har hun haft travlt med at få afhændet lejligheden i Troense, få sat katten i pleje og pakket det nødvendige, hvilket i hendes tilfælde mest er sommertøj. Men ellers er det meste af hendes jordiske gods kørt til genbrug. 

Vil besøge så mange danske skibe som muligt
”Min hovedopgave bliver selvfølgelig at betjene de danske skibe – uanset om de anløber Pelepas eller Singapore. Det går jo i første omgang ud på at kontakte alle skibene og finde ud af, om de har tid og lyst til at få besøg af Sømandskirken. Jeg ved godt, at de fleste skibe arbejder under et enormt tidspres, men jeg synes, det er vigtigt, at alle får buddet. Jeg vil i hvert fald gøre mit bedste for at foretage så mange besøg som muligt – gerne flere end nu – og hjælpe med indkøb, nye DVD’er eller hvad det nu måtte være,” forklarer hun og fortsætter: ”Og så er jeg da enormt spændt på at se, hvad det danske sømandscenter i Pelepas er for et sted. Indtil videre har jeg kun set billeder af stedet, men jeg ved jo, at denne ”filial” af Sømandskirken i Singapore har været et hit blandt søfolk med billard, grillfaciliteter og den slags. Det bliver i øvrigt også her, jeg kommer til at have mit kontor.”

Vil ud og gøre en forskel
Dagen før afrejse kan det kun gå for langsomt med at komme afsted. Vibeke Carmen er bare så klar, det er man slet ikke i tvivl om efter en halv times snak med hende. Hun vil ud og gøre en forskel og gøre sit allerbedste for at løse alle de nye opgaver – og så skal hun også ud og opleve en ny del af verden.