Mit Lederne

Beskæftigelse og økonomi

Erfaren leder - udvikling eller afvikling

03. marts 2003

Undersøgelsen belyser blandt andet, at det i dag kun er en mindre gruppe på 7 procent af lederne, der kun har haft ét lederjob i karrieren og som samtidig har været i det samme job i mere end 10 år.

Ledigheden blandt ledere er lav – også lavere end i den øvrige befolkning. For ledere under 55 år var ledigheden i 2001 omkring 2 procent. I aldersgruppen 55-59-årige er ledigheden tre gange højere, og for de ældste ledere på arbejdsmarkedet er det hver 10., der står uden arbejde.

Lederne peger selv på flere årsager til den markant højere ledighed blandt ældre ledere. Af størst betydning er det, at virksomhederne foretrækker yngre ansøgere. 73 procent af alle mener, at det har stor betydning. Omkring 60 procent af lederne i undersøgelsen mener, at manglende kompetenceudvikling og fornyelse er af stor betydning for den høje ledighed blandt ældre.

28 procent af lederne har søgt et konkret job i løbet af det seneste år. I aldersgruppen under 40 år, er det 40 procent, som er aktivt jobsøgende. Af de yngre ledere er det kun 6 procent, som regner med at være i det samme job om fem år.

Den mest almindelige vej til et lederjob er at svare på interne opslag eller annoncer i for eksempel aviser. Også personlige netværk har haft betydning for mange besættelser af lederjob.

Se hele undersøgelsen (pdf)