Ledigheden fortsætter opad

Ledigheden vil fortsætte i vejret hen over sommeren og langt ind i efteråret, vurderer cheføkonom hos Ledernes Hovedorganisation.

Ledigheden skyder i vejret. 1. juli meldte 8.030 personer sig ledige, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Det betyder, at ledigheden aldrig har været højere under coronakrisen end nu. Samlet set er ledigheden steget med 54.076 personer siden krisens start.

 

- Det er en mavepuster til dansk økonomi i en situation, hvor vi ellers har smitten under kontrol herhjemme. Vi må ikke glemme, at den økonomiske krise er startet af en sundhedskrise, og så længe vi ikke har en vaccine, kan vi ikke vide os sikre. Vi kan se, hvordan smitten stadig breder sig i bl.a. USA. Det rammer også dansk økonomi gennem vores store eksport til USA og kan sætte gang i yderligere afskedigelser, siger cheføkonom Niklas Praefke, Ledernes Hovedorganisation.

Desværre vil den tendens fortsætte, når folk med længere opsigelsesvarsler, eller folk, der er blevet fyret senere, vil melde sig i ledighedskøen de kommende måneder.

Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne

Den store stigning i ledigheden skyldes, at mange personer er blevet fyret i forbindelse med coronakrisens start, men på grund af opsigelsesvarsler på 3 måneder melder de sig først i ledighedskøen nu.

 

- Desværre vil den tendens fortsætte, når folk med længere opsigelsesvarsler, eller folk, der er blevet fyret senere, vil melde sig i ledighedskøen de kommende måneder, siger Niklas Praefke.

 

En spørgeundersøgelse fra Lederne viser, at syv ud af ti ledere, som har fyret medarbejdere under krisen, siger, at de har fyret medarbejdere med opsigelsesvarsler på tre måneder eller mere. Det er nogle af de personer, som melder sig i ledighedskøen nu.

 

- Coronakrisen er langt fra ovre. Desværre kan vi se frem til nye stigninger i ledigheden de kommende måneder, siger Niklas Praefke og uddyber:

 

- Udløbet af første fase af lønkompensationsordningen har sat gang i fyringsvarslingerne, og dimittenderne afslutter studierne, men har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet og må starte karrieren i ledighedskøen. Og endelig er de omkring 40.000 personer, som stadig er på lønkompensation, langt fra fredet, når ordningen slutter sidst i august.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk