Ferie betyder ikke fri fra arbejde

Danmark er på vej i feriedvale, og i rigtig mange kalendere står der ”FERIE” med store bogstaver de kommende uger. Men for halvdelen af lederne fra de danske arbejdspladser er ferie ikke ensbetydende med at glemme alt om arbejdet. 49 procent af lederne løser nemlig arbejdsopgaver i sommerferien. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, baseret på svar fra 2.345 ledere i den private så vel som offentlige sektor.

30. juni 2014

Mens hver anden leder ”ofte” eller ”af og til” løser arbejdsopgaver fra hæn-gekøjen og stranden, gør 38 procent det ”sjældent”. Kun en syvendedel, 14 procent, tager feriebegrebet så bogstaveligt, at de ”aldrig” arbejder i sommerferien.

Ledere skal dels huske, at de ikke er uundværlige, dels at rigtig mange synspunkter sagtens kan vente med at blive vendt, til ferien er forbi.

Niels Henriksen, rådgivningschef hos Lederne

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen mener, at det for langt de fleste ledere er en helt accepteret del af jobbet at stå til rådighed uden for normal arbejdstid og i ferier. Han opfordrer dog samtidig lederne til at være opmærksomme på, at arbejdet i ferieperioden ikke tager overhånd.

- Det er spændende og udfordrende, men også krævende at være leder. Undersøgelser fra Lederne viser, at ledere i Danmark i gennemsnit arbejder 44 timer om ugen og topledere 51 timer ugentligt. Lederne har brug for at lade batterierne op og have perioder, hvor de lægger arbejdet helt fra sig og helliger sig familie og afslapning. Derfor bør lederne, inden de sætter sig ind i flyet på vej til Italien eller i bilen med kurs mod sommerhuset, afstemme forventninger om tilgængelighed i ferieperioden med arbejdsplads såvel som familie, siger Niels Henriksen.

Ud over at stå til rådighed i tilfælde, hvor der er brug for lederens øjeblikkelige beslutning, vælger mange ledere også løbende at holde øje med de øvrige mails og sms´er, der tikker ind. 58 procent af de adspurgte ledere besvarer minimum ugentligt arbejdsrelaterede mails, mens lidt færre, 52 procent, minimum ugentligt bruger ferietid på at svare på arbejdsrelaterede sms´er. Det er rådgivningschefens anbefaling, at lederne begrænser besvarelserne af beskeder til de mest nødvendige.

- Det kan nemt blive opfattet som mistillid blandt de medarbejdere og lederkolleger, som lederen har uddelegeret opgaver til i ferieperioden, hvis de oplever, at lederen alligevel konstant er med ind over. Ledere skal dels huske, at de ikke er uundværlige, dels at rigtig mange synspunkter sagtens kan vente med at blive vendt, til ferien er forbi, påpeger Niels Henriksen.

Ledernes undersøgelse er foretaget i samarbejde med analysebureauet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i august.

Om Niels Henriksen

Niels HenriksenNiels Henriksen er rådgivningschef hos Lederne i Team Ledelse. Han er ansvarlig for sparring og karriererådgivning af ledere.

Niels Henriksen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og Master of public administration fra Copenhagen Business School.

Niels Henriksen
Rådgivningschef
Telefon 32833548
E-mail nhe@lederne.dk

Michael Monty
Pressechef
Telefon 3283 3483
E-mail mmo@lederne.dk