Voldsom stigning i ledigheden

Bedre kompensationsordninger for virksomheder, der må sende ansatte hjem, kan dæmpe den økonomiske nedtur, mener Ledernes cheføkonom, Niklas Praefke.

02. april 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Det er en forholdsvis stille dag, hvor der primært vil være fokus på hjælpepakkerne både hjemme og i udlandet.

I USA ønsker Trump at sætte gang i infrastrukturbyggeriet. Det kan i sig selv være fornuftigt at stimulere økonomien på den måde, hvis projekterne vel at mærke hurtigt kan igangsættes. Udfordringen er, at der ofte går lang tid, fra projektet bliver vedtaget, til skovlen sættes i jorden. Og herhjemme presser vi i Ledernes Hovedorganisation bl.a. på for at få forbedret og udbygget de hjælpepakker, som allerede er sat i søen. Vi mener fx, at lønkompensationen for funktionærer skal udgøre 90 pct. af lønnen, ligesom den gør for timelønnede, og så bør kompensationen til selvstændige sættes op fra 23.000 kr. til 30.000 kr., så den flugter med, hvad virksomhederne kan få pr. ansat, der må sendes hjem. Og så mener vi, at der er brug for at hæve kompensationsloftet fra de nuværende 30.000 kr. til mindst 40.000 kr.

Ledighedskøen voksede med 5.957 på bare ét døgn
Ledighedskøen voksede med 5.957 personer i går, så der i alt er 175.846 ledige. Det er den andenstørste stigning i ledigheden siden nedlukningen.

Gårsdagens tal viser en stor stigning i ledigheden, som formentlig i høj grad skyldes månedsskiftet. Der er altså på ingen måde sat en stopper for den stigende ledighed. Hvis det skal ske, kræver det bedre hjælp til virksomhederne, eksempelvis ved at følge Ledernes forslag om bedre ordninger for lønkompensation.

Ledighedskøen vil formentlig fortsætte med at stige, så længe nedlukningen står på, og så længe vores nærmeste samhandelspartnere også er ramt af nedlukning og coronavirus. Derfor bliver det interessant også at følge udviklingen i bl.a. USA, Sverige og Tyskland.

Arbejdsløshedstal fra USA i morgen
Netop fra USA får vi i dag tal for, hvor slemt det står til på det amerikanske arbejdsmarked. Her offentliggøres tal for ansøgninger til arbejdsløshedsunderstøttelse. For en uge siden kom det frem, at 3,3 mio. amerikanere havde søgt om understøttelse, og i dag forventes de nye tal at vise, at yderligere 3,5 mio. amerikanere har søgt om understøttelse. Det slår alt, hvad vi tidligere har set på det amerikanske arbejdsmarked.

Opdatering: Tallene har efterfølgende vist, at det amerikanske arbejdsmarked er i en endnu dårligere forfatning end ventet. Således søgte 6,6 mio. amerikanere om arbejdsløshedsunderstøttelse i den forgangne uge.

I øjeblikket har de såkaldte jobless claims overtaget rollen som kongetallet blandt nøgletal, da det sædvanlige kongetal, beskæftigelsesrapporten, er præget af stor forsinkelse i opgørelsen. Beskæftigelsesrapporten for marts offentliggøres i øvrigt i morgen, men opgørelsen er som sagt mere eller mindre forældet, da den kun løber frem til 12. marts. Det vil sige før, USA for alvor blev ramt af coronavirussen, derfor kommer tallene i morgen heller ikke til at vise et ligeså stort fald, som næste måneds rapport vil vise.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk