Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Virtuel ledelse rummer unikke muligheder og store udfordringer

12. december 2016

Virtuelt arbejde og ledelse er et tveægget sværd, hvor fordele og ulemper er viklet ind i hinanden. Det skriver professor ved CBS Henrik Holt Larsen i en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

Virtuelt arbejde og ledelse er en nødvendighed i en højteknologisk verden, som ikke længere kan fungere på traditionelle, analoge præmisser, skriver Henrik Holt Larsen, der i øjeblikket er ved at lægge sidste hånd på et nyt forskningsprojekt om virtuel ledelse.

Der findes mange definitioner på, hvad det vil sige at arbejde og lede virtuelt. Grundlæggende er der dog to aspekter, der går igen på tværs af definitionerne. Det første aspekt er, at mennesket er geografisk, tidsmæssigt og/eller organisatorisk spredt, og det andet aspekt er, at kommunikation primært foregår gennem elektronisk medier.

LÆS OGSÅ: Fem bøger nomineret til årets ledelsesbog

 - Virtuelt arbejde er især udbredt i internationale virksomheder, da de i sagens natur har det største behov for at bryde geografiske grænser og tidszoner. Det er også i denne type af virksomheder, at omkostningerne ved ikke at arbejde virtuelt er størst, skriver Henrik Holt Larsen.

Han påpeger, at virtuel ledelse har mange af de samme grundvilkår og karakteristika som traditionel ledelse af en fysisk arbejdsplads, men at der både opstår nogle unikke muligheder og krævende udfordringer som følge af, at kommunikationen mellem ledere, teams og medarbejdere primært er elektronisk.

At arbejde virtuelt kræver, at man kan trække sig selv op ved hårene, motivere sig selv og modstå overspringshandlinger

Professor ved CBS Henrik Holt Larsen

Fordele og ulemper ved virtuel ledelse
- Virtuelt arbejde er et muligt svar på krav fra medarbejdere om stigende fleksibilitet og en bedre work-life balance. De store frihedsgrader i virtuelt arbejde giver autonomi i jobbet, og det kan skabe et større engagement, at medarbejderne får bedre mulighed for at bestemme over deres egen arbejdssituation, skriver Henrik Holt Larsen.

Han fremhæver også fordelene ved den hurtige kommunikation, og de muligheder, som den geografiske spredning tilbyder.

- Man kan håndplukke talenter frit og sammensætte teams, hvor de enkelte medlemmer har en unik spidskompetence – uden at behøve at samle dem på én geografisk lokalitet, skriver Henrik Holt Larsen.

LÆS OGSÅ: Innovation skal tænkes ind i den daglige drift

Ingen universel løsning
Men virtuelt arbejde og ledelse er også forbundet med en række omkostninger.

- Personlig, professionel og virksomhedsmæssig isolation er en alvorlig bivirkning i et virtuelt arbejdsmiljø. At arbejde virtuelt kræver, at man kan trække sig selv op ved hårene, motivere sig selv og modstå overspringshandlinger. I virtuelle teams er det også vanskeligere at skabe sammenhængskraft og synergi, end det er i et fysisk team. De elektroniske kommunikationsmidler magter heller ikke at skabe det solidariske fællesskab, som er så afgørende, påpeger Henrik Holt Larsen.

Han mener ikke, at der findes en universel løsning på, hvordan man bedst leder virtuelt, da det altid vil afhænge af den specifikke situation.  Men at fravælge virtuelt arbejde og ledelse er slet og ret ikke længere en mulighed.