Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Virksomheders succes afhænger af lederens bevidsthed

17. oktober 2016

Det er ikke mere viden, vi har brug for, når vi taler om at skabe resultater og bedre trivsel. I stedet har vi brug for en kvalificereret diskussion om at øge bevidstheden hos ledere og medarbejdere. Det synspunkt fremfører ledelses- og strategirådgiver Maiken Piil i en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

Maiken Piil argumenterer i artiklen for, at vi bør arbejde på at øge vores bevidsthed, så virksomheder og organisationer kan løse de udfordringer, de står overfor. Vores mentale kapacitet kan nemlig ikke følge med den stigende kompleksitet i verden i dag på trods af, at vi måske aldrig har været mere vidende og intelligente end på dette tidspunkt i historien.

- Vi har været intelligente nok til at udvide vores eksistens med teknologi til at rejse ud i rummet, skabt en digital revolution og bragt en myriade af innovation og ny viden ud i verden, men forskningen viser samtidig, at vi ikke har udvidet vores mentale kapacitet til at håndtere den stigende kompleksitet, der er automatisk er fulgt med. Og den manglende kapacitet, også kaldet bevidsthed, spænder ben for os, skriver Maiken Piil.

Grunden til, at lederens ”jeg,” den psykologiske kapital og de ”indre kompetencer,” bliver så vigtige, er altså, at virksomheders succes kort sagt står og falder med lederens niveau af bevidsthed

Ledelses- og strategirådgiver Maiken Piil

Vigtigheden af lederens ”jeg”
Med henvisning til en række forskere peger hun på, at der er en direkte sammenhæng mellem evnen til at være succesfuld i organisationer i dag og niveavet af lederens bevidsthed. Hun erklærer sig enig med MA i Ledelses- og Organisationspsykologi Bo Heimann, som for nylig i Ledelse i Dag argumenterede for behovet for, at ledere arbejder med deres ”indre kompetencer.”

- Grunden til, at lederens ”jeg,” den psykologiske kapital og de ”indre kompetencer,” bliver så vigtige, er altså, at virksomheders succes kort sagt står og falder med lederens niveau af bevidsthed. Og at den eneste måde at øge bevidstheden på er gennem personligt, indre arbejde, skriver Maiken Piil.

LÆS OGSÅ: Nøglen til globalt lederskab er at lytte og aflæse

Hun anerkender, at det nemt kan blive meget diffust, når man taler om ”indre kompetencer”. Derfor fremhæver hun spirituel ledelse som en anvendelig ramme for lederens arbejde med sig selv. Spirituel ledelse er effektiv, fordi denne ledelsesstil er forbundet med den enkelte leders højeste bevidsthedsniveau. På et højt bevidsthedsniveau har man nogle indre kompetencer, som viser sig i en spirituel intelligent adfærd, der er befordrende for performance, mener Maiken Piil.

I artiklen opfordrer Maiken Piil ledere og organisationer til at afsætte ressourcer og tid til at arbejde med at højne bevidstheden for eksempel gennem meditation og refleksivt arbejde.