Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vikarer skal (også) levere varen

26. oktober 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Medarbejdere skal først og fremmest løse de opgaver, de er ansat til – uanset hvor gode idéer de ellers måtte have.

I sidste uges dilemma på business.dk var lederen Mette i tvivl om, hvad hun skulle stille op med sin nye vikar Thomas. Thomas er meget initiativrig og kommer med en masse gode idéer, som kan forbedre arbejdsgangene i virksomheden. Problemet er, at han ikke løser de opgaver, han er ansat til, og de andre medarbejdere er ved at være godt trætte af det.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Helle Bruun Madsen, påpeger, at det som leder er vigtigt at have fokus på helheden:

- Selvom vikaren bidrager med mange gode idéer, er det vigtigt, at lederen holder fokus på de opgaver, som afdelingen er sat i verden for at løse. Samtidig er det hendes opgave at støtte og motivere vikaren, så han har forudsætningerne for at udføre sit arbejde, siger Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: For mange robuste medarbejdere er skadeligt

I dilemmaet er de andre medarbejdere begyndt at være utilfredse med Thomas. Mette er nødt til at handle, for det bør altid tages alvorligt, når der er støj på linjen

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Ifølge ledelsesrådgiveren må Mette gøre det helt klart for Thomas, at han først og fremmest skal løse de opgaver, han er ansat til.

- Som team er man ofte afhængig af, at hvert medlem af teamet løser sine opgaver. I dilemmaet er de andre medarbejdere begyndt at være utilfredse med Thomas. Mette er nødt til at handle, for det bør altid tages alvorligt, når der er støj på linjen i samarbejdet, siger Helle Bruun Madsen, som dermed peger på løsning nummer 2.

 Lederen skal trække Thomas til side og starte med at anerkende hans gode idéer, men derefter gøre det klart, at han skal løse de opgaver, han er ansat til at løse.

- Når man i den situation taler med en medarbejder, er det en god idé at spørge ind til, om medarbejderen forstår sine opgaver eller har brug for hjælp til noget. Det kan selvfølgelig også være, at vikaren har haft andre forventninger til stillingens indhold, og så kan det ikke udelukkes, at deres veje må skilles, siger Helle Bruun Madsen.