Vi svinger igen dankortene

Kreditkortene finder igen vej op af danskernes lommer, viser tal fra Nationalbanken. En del af stigningen skyldes dog, at vi oftere undgår kontanter og i stedet bruger  kort. Og så er turisternes (manglende) køb i Danmark ikke medregnet.

02. juni 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Her til morgen er der positive tal fra Nationalbanken, som har set på betalingskortomsætningen. Efter et betydeligt fald på 30 pct., da coronakrisen satte ind, er kortomsætningen samlet set tilbage på niveauet fra 2019. Det dækker dog over væsentlige forskelle på tværs af brancher.

Selvom det altså tyder på en normalisering i det samlede forbrug, så skal tallene tages med forbehold, da danskerne under coronaepidemien i stigende grad har skiftet kontantbetalinger ud med kortbetalinger, hvilket i sig selv har løftet kortomsætningen uden at handlen er øget. Og så  inkluderer Nationalbanken tal ikke betalinger foretaget med udenlandske kort. Derfor kan den manglende omsætning som følge af udeblevne turister ikke aflæses af tallene.

Sidstnævnte har naturligvis stor betydning for bl.a. hoteller og restauranter. Selv fraregnet turisternes del af omsætningen i disse to erhverv er omsætningen stadig et godt stykke under niveauet fra før krisen. Danskerne har altså stadig ikke genvundet hele appetitten på hotelovernatninger eller restaurantbesøg i Danmark.

Heldigvis meldte regeringen fredag ud, at der fra 15. juni vil ske en delvis åbning af de danske grænser til Island, Norge og Tyskland. Dog må de udenlandske turister ikke bo i København og Frederiksberg Kommune. Københavnsområdet står alene for omkring halvdelen af de udenlandske turisters forbrug i Danmark, så den delvise grænseåbning redder altså langt fra dansk turisme.

Og faktisk vil grænseåbningen mod Tyskland formentlig føre til en genoptagelse af grænsehandlen og dermed en omsætning i dagligvarehandlen, hvor særligt de sønderjyske købmænd ellers har mærket en større stigning i øl- og sodavandsomsætningen efter coronakrisen og grænselukningen.

Ledernes Hovedorganisation var i forbindelse med meldingen om den delvise grænseåbning ude med en pressemeddelelse, hvor vi efterlyste en større åbning.

 
 LÆS LEDERNES PRESSEMEDDELELSE HER
 Trist med meget begrænset grænseåbning

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk