Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vend ikke ryggen til kollegaskabet

31. august 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Ledere skal blande sig, når medarbejdere udviser manglende respekt for kollegaskabet.

Skal du som leder gribe ind, hvis en af dine medarbejdere aldrig spytter penge i afdelingens fælles gavekasse på trods af, at han selv har modtaget gaver i tidens løb? Og kan man overhovedet tillade sig at blande sig, når gaveordningen er frivillig? Det var spørgsmålet i sidste uges dilemma på business.dk.

Ledelsesrådgiver hos Lederne, Michael Uhrenholt, anbefaler, at afdelingslederen Mogens tager en snak med medarbejderen Lars om gaveordningen. Der er nemlig en risiko for, at den nuværende situation skader relationerne i afdelingen:

Som situationen er nu, udviser Lars manglende respekt for kollegaskabet, også selvom det ikke nødvendigvis er en bevidst handling eller af ond vilje

Ledelsesrådgiver hos Lederne Michael Uhrenholt

”Mogens bør sige til Lars, at han har respekt for Lars’ valg om ikke at bidrage, men at han i så fald heller ikke bør modtage gaver i fremtiden. Som situationen er nu, udviser Lars manglende respekt for kollegaskabet, også selvom det ikke nødvendigvis er en bevidst handling eller af ond vilje fra Lars’ side,” siger Michael Uhrenholt.

Han påpeger, at det i høj grad handler om at sikre gode relationer i afdelingen og imødekomme medarbejdernes retfærdighedssans.

”Retfærdig er en dyd, som virkelig kan få folk op i det røde felt. De andre medarbejdere kan føle, at Lars kører på frihjul. Kollegaerne får ikke nødvendigvis selv sagt fra, og det skaber en konflikt inde i dem, som kan påvirke det professionelle samarbejde med Lars. Derfor kan lederen ikke blot lade stå til, for det ville være at vende ryggen til kollegaskabet,” mener Michael Uhrenholt.

LÆS OGSÅ: Stor forskel på kvinder og mænds lederkompetencer

Løsningen er ifølge Michael Uhrenholt heller ikke at indføre en tvungen gaveordning, hvor hver medarbejder betaler et fast månedligt beløb:

”En tvungen gaveordning kan opfattes som rigid og tage glæden ved at give gaver fra folk. Faktisk er det bedre slet ikke at have en gaveordning end at have en, som skaber konflikt,” siger Michael Uhrenholt, som derfor anbefaler løsning nummer 2.