Mit Lederne

Nyheder

Vanskeligt at blande sig ved mistanke om sort arbejde

11. oktober 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Private virksomheder kan kun i sjældne tilfælde sanktionere medarbejdere, som bruger sort arbejdskraft i deres fritid.

I sidste uges dilemma på business.dk har it-chefen Jesper overhørt en medarbejder fortælle om en række private husprojekter, som Jesper fornemmer er udført med sort arbejdskraft. Da Jesper spørger ind til det, vil medarbejderen hverken be- eller afkræfte det. Både som privat samfundsborger og en del af virksomhedens ledelse er Jesper i tvivl om, hvad han skal gøre ved det. Han overvejer at give medarbejderen en advarsel. Det er dog problematisk, forklarer teamchef og advokat hos Lederne Malene Saaby

Så juridisk har han som borger ikke pligt til at melde det, og virksomheden har ikke ret til at sanktionere det

Teamchef og advokat hos Lederne Malene Saaby

- Ansættelsesretsligt set kan virksomheden ikke gribe ind, da det som sådan ikke har med virksomheden at gøre og desuden foregår i privat regi. Selv hvis Jesper havde mulighed for at gribe ind, kunne han få svært ved at bevise sin påstand, siger Malene Saaby.

Det er op til diskussion, hvorvidt man som borger har en moralsk forpligtelse til at melde det til SKAT.

LÆS OGSÅ: Ledere skal turde blande sig i medarbejderes privatliv

- Det står naturligvis Jesper frit for at kontakte SKAT med sin bekymring som privat borger, men der er i Danmark ikke anmeldelsespligt. Så juridisk har han som borger ikke pligt til at melde det, og virksomheden har ikke ret til at sanktionere det, fastslår Malene Saaby og peger derfor på løsning nummer tre, hvor virksomheden ikke griber ind.

Malene Saaby foreslår dog, at Jesper kan tage en uformel snak med medarbejderen om, at sort arbejde strider mod virksomhedens værdier og ønske om at bidrage til samfundet.