Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Vær varsom med at modtage gaver

15. marts 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Spørg altid chefen, hvis du modtager noget, som er mere værd end en buket blomster.

I sidste uges dilemma på business.dk havde Henriette, der er IT-chef i en mindre dansk kommune, en udfordring, fordi hendes medarbejder, Martin, havde taget imod et Oslo Cruise fra en privat it-leverandør. Hun var i tvivl, om hun skulle fyre ham på stedet eller blot give ham en advarsel.

Offentligt ansatte, der for eksempel sidder og køber ind på skatteydernes vegne, skal være meget opmærksomme på, hvad de tager imod

Teamchef og jurist hos Lederne Rasmus Reeh Lynge

Ifølge Rasmus Reeh Lynge, der er teamchef og jurist hos Lederne, er det som offentligt ansat meget vigtigt at være opmærksom på de gaver, man får.

- Offentligt ansatte, der for eksempel sidder og køber ind på skatteydernes vegne, skal være meget opmærksomme på, hvad de tager imod. Der må ikke kunne skabes tvivl om deres saglighed og upartiskhed, siger juristen, der anbefaler, at man kun tager imod beskedne taknemmelighedsgaver.

I dilemmaet er Henriette i tvivl om, hvordan hun skal gribe sagen, men for juristen er valget egentlig ret simpelt.

- Jeg skal ikke vurdere, om hans brøde er grov nok til, at det bør føre til en opsigelse, men der er i hvert fald ingen tvivl om, at hun ikke bare kan give ham en skriftligt advarsel. Det ville være en procesfejl. I det offentlige skal man nemlig igennem det, der hedder en partshøring. Medarbejderen skal have mulighed for at udtale sig, inden der træffes en afgørelse om eventuelle sanktioner, siger Rasmus Reeh Lynge.

LÆS OGSÅ: Ledere siger nej til kontant belønning for lavt sygefravær

Han peger derfor på løsningsmulighed nummer tre, hvor Henriette henvender sig til HR og beder dem indhente en udtalelse fra Martin og vurdere, om der skal køres en personalesag.

- I sådan en høring kan der komme fakta på bordet, som gør, at situationen bliver betragtet anderledes. I lige dette tilfælde, er der måske ikke megen tvivl om, at Martin har begået en fejl ved at tage imod turen på Oslo-båden. Men der er mange gråzoner. For eksempel hvis man bliver inviteret ud at spise, men hvor der undervejs i middagen er et fagligt indslag, påpeger Rasmus Reeh Lynge.