Nyheder
25. juli 2016
Det kan bringe sindene i kog i familien, når lederen vælger at bruge en del af sin sommerferie på at løse arbejdsopgaver. Især blandt unge ledere skaber arbejdsiveren i ferien irritation, viser en ny undersøgelse fra Lederne.
Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov og baseret på svar fra 2.014 ledere, vælger 53 procent af lederne at løse arbejdsopgaver i sommerferien. Når de pågældende ledere i undersøgelsen skal uddybe, hvilke konsekvenser det har, tegner sig blandt andet et billede af, at ægtefæller, kærester og børn ikke nødvendigvis er begejstrede for at se lederen sidde på stranden eller i poolkanten med sin smartphone.
53 procent af lederne angiver, at arbejdet i sommerferien skaber irritation i familien. Blandt unge ledere under 40 år er andelen, som har en irriteret familie i sommerferien, helt oppe på 69 procent. Men også blandt lederne i de ældre aldersklasser er det tæt på halvdelen, som erkender, at mail- og sms-besvarelserne i ferien skaber irritation i familien.
Hvis lederen flere gange om dagen læser arbejdsmails eller taler i telefon med arbejdspladsen, er det ikke så underligt, hvis resten af familien ender med at blive godt og grundigt irriteret
Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen
-Det er lederens eget valg, om han eller hun vælger at arbejde i sin ferie, og rigtig mange betragter det som en del af lederjobbet og som noget, de har et godt og afslappet forhold til. Men disse tal understreger samtidig, at det er et valg, som har konsekvenser. Mange familier, hvor en af eller begge voksne har lederjob, er vant til, at ledere arbejder mange timer året rundt. Så meget desto større er behovet i familien for, at lederen ikke kun er fysisk til stede i sommerferien, men også rent mentalt. Og hvis lederen flere gange om dagen læser arbejdsmails eller taler i telefon med arbejdspladsen, er det ikke så underligt, hvis resten af familien ender med at blive godt og grundigt irriteret, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen.
Arbejde i ferien giver stress
Også for lederen selv har arbejdsiveren i ferien negative konsekvenser, viser undersøgelsen. Næsten halvdelen af de adspurgte ledere, 46 procent, peger på, at arbejdet i ferien betyder, at de ikke får slappet ordentligt af. 32 procent af lederne siger, at arbejdet i ferien ”stresser mig”, og hver fjerde, 25 procent, går så langt som til at slå fast, at det helt ”ødelægger min sommerferie”.
Har man tillid til sine kolleger og medarbejdere – og er god til at uddelegere – vil mange ledere opleve, at de faktisk med sindsro kan glemme alt om arbejdsmailen i ferieperioden
Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen