Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Unge ledere med arbejdsiver i ferien får familien på nakken

24. juli 2017

Det er ikke altid populært i familien, at ledere arbejder, når der står sommerferie i kalenderen. Over halvdelen af de ledere, der løser arbejdsopgaver i ferien, oplever, at det skaber irritation i familien. Særligt hos de unge ledere giver arbejdsiveren udfordringer, viser en ny undersøgelse fra Lederne.

51 procent af i alt 2.120 adspurgte ledere svarer i undersøgelsen, at de løser arbejdsopgaver i deres ferie. Når de bliver spurgt til, hvilke udfordringer arbejdsiveren giver, peger over halvdelen, 54 procent, på, at det skaber irritation i familien. Blandt ledere under 40 år er det hele 65 procent, der svarer, at det går familien på nerverne, når computeren eller arbejdstelefonen hives frem under ferien.

At løse lettere arbejdsopgaver i ferien er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, men det er et problem, hvis arbejdet giver udfordringer med familien

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen

 - Nogle ledere vil helst holde helt fri i ferien, mens andre foretrækker at følge lidt med fra sidelinjen. Det er lidt en smagssag. At løse lettere arbejdsopgaver i ferien er ikke nødvendigvis et problem i sig selv, men det er et problem, hvis arbejdet giver udfordringer med familien, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen. 

LÆS OGSÅ: Familieliv blokerer for flere kvinder i ledelse 

Han mener, at ledere kan imødekomme familien ved at skabe gode rammer for ferien og laver klare aftaler.

- Først og fremmest skal man uddelegere så meget som muligt inden ferien, og så er det vigtigt, at man laver klare aftaler med sin arbejdsplads, om hvornår man eventuelt er tilgængelig i ferien. Måske passer det bedst at tjekke mails og opkald en times tid om morgenen, inden børnene er stået op, eller om aftenen, når de er gået i seng. Samtidig skal man viderebringe aftalen til familien, så de kender vilkårene og ved, hvad de kan forvente. Som med alle andre aftaler, er de naturligvis kun noget værd, hvis man overholder dem. Så når en strandhungrende junior står klar med badering, dykkermaske og hele pivtøjet, er det måske ikke tidspunktet at lade sig forstyrre af en mail, der tikker ind, påpeger Flemming Andersen.

Unge ledere vil vise deres værd
Undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser, at særligt de unge ledere får familien på nakken, når de arbejder i ferien. Mens 65 procent af lederne under 40 år oplever, at familien bliver irriteret, når de arbejder i ferien, gælder det kun for 40 procent af lederne over 60 år. Det kan der være flere grunde til, mener Flemming Andersen.

- De unge ledere vil naturligvis gerne vise deres værd og skabe resultater. De tror, at det giver højere anseelse, hvis de er ekstra arbejdsomme – også i ferien. De ældre ledere er måske bedre til at tage hensyn til familien. Det kan skyldes, at de har nået et niveau i karrieren, som de er tilfredse med, og derfor ikke har så travlt med at komme frem i verden. Det kan også handle om, at de bare er mere erfarne i at navigere mellem arbejdsliv og privatliv. En sidste, og måske lidt nedslående, forklaring kan være, at de ældre ledere er på et så højt organisatorisk niveau, at familierne godt kan forstå, at det ind imellem er tvingende nødvendigt at arbejde i ferien. En anden, og måske lidt nedslående, forklaring, kan dog også være, at de ældre lederes familier simpelthen har resigneret over for arbejdsiveren og ikke orker at brokke sig over det længere, siger Flemming Andersen.

LÆS OGSÅ: Unge mener at familieliv og lederjob kan gå hånd i hånd

Undersøgelsen viser desuden, at 71 procent af lederne erklærer sig enige eller delvist enige i, at det er helt i orden at arbejde i ferien, da det er en del af lederjobbet. 36 procent mener dog, at det stresser dem at arbejde i ferien, og 31 procent erklærer sig enige eller delvis enige i, at det ligefrem ødelægger deres ferie at skulle løse arbejdsopgaver.

Undersøgelsen om lederens ferie offentliggøres i sin helhed i august.