Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Udtalelse fra ombudsmanden kan få betydning for selvstændiges ret til dagpenge

07. november 2016

Hvis man som selvstændig har et holdingselskab tilknyttet sin virksomhed, er formuleringen af formålsbestemmelsen i holdingselskabet afgørende for adgangen til dagpenge, hvis man ophører med at drive virksomhed. En ny udtalelse fra ombudsmanden kan dog rykke ved denne praksis.

Mange selvstændige etablerer et holdingselskab til at eje og forvalte deres virksomheds aktier. Hvad mange ikke ved er, at de ifølge Arbejdsløshedsforsikringsloven skal bruge nogle meget specifikke betegnelser for, hvad formålet med holdingselskabet er. Hvis den selvstændige skal have ret til dagpenge ved virksomhedens ophør, for eksempel i forbindelse med en konkurs, skal der helt præcist stå i holdingselskabets formålsbestemmelse, at formålet er ”formueforvaltning”.

Et medlem hos Lederne kom for to år siden i klemme, da hans virksomhed gik konkurs. Han søgte om dagpenge, men kunne ikke få dem før formålet i hans holdingselskab blev ændret til ”formueforvaltning” – og så ville der i øvrigt være en venteperiode på tre uger oveni.

Lederne undrede sig over dette, for medlemmets holdingselskab havde fra start udelukkende haft til formål at eje aktier i virksomheden, som gik konkurs. Efter konkursen kunne der ikke længere drives nogen form for virksomhed i selskabet.

DEBAT: Vi skal gøre det mere trygt at springe ud som selvstændig

Mange selvstændige kender ikke reglerne
Ifølge en bekendtgørelse på baggrund af Arbejdsløshedsforsikringsloven er der lige præcis tre ord, som kan bruges i formålsbestemmelsen. Formålet skal anføres som enten ”formueforvaltning”, ”formueadministration” eller ”formuepleje”.

Teamchef i A-kassen LH Gyrid Teglers forklarer, at reglerne på området er blevet strammet de senere år.

- For omkring ti år siden var kravene fra myndighederne mindre strenge. Dengang var det fint, så længe der i formålsbestemmelsen stod noget, der betyder det samme som ”formueforvaltning”. I dag skal der bruges nogle meget specifikke formuleringer, siger Gyrid Teglers.

Adgangen til dagpenge bør ikke stå og falde på, om man har brugt et bestemt ord i sin formålsbestemmelse

Teamchef i A-kassen LH Gyrid Teglers

Hun fremhæver, at mange selvstændige ikke kender til reglerne på området.

- Når man starter en virksomhed, er det jo med en forhåbning om, at det kommer til at gå godt. Derfor er der også mange, som ikke sætter sig ind i dagpengereglerne, der gælder ved virksomhedsophør. De overser altså, at det har betydning for adgangen til dagpenge, hvad der præcis står i deres holdingselskabs formålsbestemmelse, siger Gyrid Teglers.

LÆS OGSÅ: Hver tredje selvstændige sparer ikke op til pension

Ny udtalelse giver håb
Hos A-kassen LH, der blandt andet betjener medlemmer af Virksom, som er Ledernes organisation for selvstændige, er man derfor begyndt at screene medlemmerne for at sikre, at deres formålsbestemmelser lever op til kravene.

Men nu kan en ny udtalelse fra Folketingets ombudsmand måske betyde, at reglerne løsnes igen.

I en lignende sag stod en 52-årig mand til at skulle betale knap en halv million tilbage i dagpenge, da han heller ikke havde ændret formålsbestemmelsen til ”formueforvaltning”. Men han klagede til ombudsmanden, som gav ham medhold i, at han havde haft ret til dagpenge. Klagen fik Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg til at ændre deres afgørelse, så manden slipper for at betale penge tilbage.

Ombudsmanden har i forbindelse med sagen spurgt Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg, om der findes lignende sager, og det har fået A-kassen LH til at genoptage medlemmets to år gamle sag.

- Vi mener jo, at der skal være en konkret vurdering fra myndighedernes side, hvor man kigger på, om den selvstændige reelt er ophørt med at drive virksomhed og dermed er dagpengeberettiget. Adgangen til dagpenge bør ikke stå og falde på, om man har brugt et bestemt ord i sin formålsbestemmelse, siger Gyrid Teglers.