Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Udenlandsk arbejdskraft skaber vækst i Danmark

22. maj 2017

Stadig flere danske virksomheder forventer at rette blikket uden for Danmarks grænser, når ledige stillinger skal besættes. Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne. Ledernes formand Svend Askær ser positivt på udviklingen og understreger, at den udenlandske arbejdskraft er med til at skabe vækst i Danmark.

UDENLANDSK ARBEJDSKRAFT SKABER VÆKST I DANMARK

Ifølge konjunkturundersøgelsen, der er baseret på svar fra 1.881 ledere i det private erhvervsliv, kalkulerer hver fjerde, 24 procent, med at skulle rekruttere arbejdskraft fra udlandet det næste halve år. Der er tale om mere end en fordobling på fem år. I en tilsvarende undersøgelse fra sommeren 2013 angav kun 11 procent af lederne, at de forventede at finde nye medarbejdere det næste halve år i udlandet.

Det er vigtigt, at man fra politisk side sørger for at gøre rekrutteringen fra udlandet nem og ubureaukratisk

Formand for Lederne Svend Askær

Det er især højtuddannede medarbejdere, der er efterstræbt på de danske virksomheder i 2. halvår af 2017. 61 procent af de ledere, som vil rekruttere i udlandet, er på udkig efter medarbejdere med en videregående uddannelse, 37 procent vil rekruttere faglærte, 27 procent vil hente ledere uden for Danmarks grænser, mens 23 procent af de adspurgte kalkulerer med at skulle rekruttere ufaglærte.

Et tilvalg – ikke et fravalg

Svend Askær, formand for Lederne, mener, at der er tale om en positiv udvikling.

- Den udenlandske arbejdskraft skal ses som et tilvalg, ikke som et fravalg af dansk arbejdskraft. Undersøgelsen viser, at det især er vidensmedarbejdere, specialister og faglærte, som er efterspurgt, og de vil kunne bidrage med viden og arbejdskraft, der vil skabe øget vækst i Danmark. Samtidig er det vigtigt at huske flaskehalsene fra 00´erne. Kombinationen af, at vi skal have uddannet flere faglærte i Danmark og den stigende rekruttering af udenlandsk arbejdskraft gør forhåbentlig, at der dæmmes op for risikoen for flaskehalse, siger Svend Askær.

LÆS OGSÅ: Hver femte leder har fået nyt job det seneste år

Han mener, at muligheden for at rekruttere højtuddannede og faglærte er en forudsætning for, at de danske virksomheder kan klare sig i den internationale konkurrence.

- Stadig flere danske virksomheder opererer på et globalt marked, og det gælder også, når ledige stillinger skal besættes. Derfor er det vigtigt, at man fra politisk side sørger for at gøre rekrutteringen fra udlandet nem og ubureaukratisk. I regeringsgrundlaget skriver regeringen, at den vil styrke danske virksomheders adgang til relevant udenlandsk arbejdskraft, og at regeringen har en ambition om et bedre myndighedssamarbejde, der skal understøtte en strømlinet og effektiv modtagelse af den udenlandske arbejdskraft. Det er vigtigt, at dette ikke bliver ved ambitionen, men at det også er den reelle virkelighed, lederne på de danske virksomheder oplever, når der skal hentes arbejdskraft uden for Danmarks grænser, siger Svend Askær.

LÆS OGSÅ: Ledere er handlingslammede over for globale udfordringer

Ifølge konjunkturundersøgelsen mener over halvdelen af de ledere, der skal rekruttere i udlandet, at det ikke er muligt at få den arbejdskraft, de ønsker, i Danmark. Knap halvdelen peger endvidere på, at den udenlandske arbejdskraft har nogle kvalifikationer og kompetencer, som vi ikke p.t. kan skaffe i Danmark. Til gengæld mener kun hver fjerde adspurgte i Ledernes undersøgelse, at den udenlandske arbejdskraft arbejder mere end tilsvarende dansk arbejdskraft.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i slutningen af maj.