Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Uddannelsesbudget på status quo i danske virksomheder

30. maj 2016

De danske virksomheders budgetter til efteruddannelse af ledere og medarbejdere er på tærsklen til andet halvår af 2016 på uændret niveau – og kun én ud af 20 virksomheder forventer at skrue ned for uddannelsesaktiviteterne. Det viser en ny konjunkturundersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 1.619 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der offentliggøres i dag, kalkulerer 70 procent af de adspurgte private ledere med, at efteruddannelse af ledere vil være på omtrent uændret niveau det næste halve år, mens 24 procent tror, der bliver skruet op for efteruddannelse af lederne. Fem procent forventer mindre efteruddannelse af virksomhedens ledere.

Tendensen er den samme, når det gælder efteruddannelse af medarbejdere. Her er meldingen fra to ud af tre ledere, 65 procent, at virksomhedens budget det kommende halve år er uændret, 30 procent regner med at bruge flere penge på efteruddannelse af medarbejderne, mens fem procent forventer et fald.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du interessere dig for medarbejdernes efteruddannelse

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen er ikke imponeret over udsigterne, om end han dog glæder sig over, at så få virksomheder ligefrem vil skære ned på efteruddannelse.

I betragtning af den værdi, som efteruddannelse har både for den enkelte leder og medarbejder og ikke mindst for virksomheden, synes jeg, at det er beklageligt, at der ikke er flere virksomheder, som forventer at opprioritere efteruddannelse.

Uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen

- Når man sammenligner de nye tal med vores seneste konjunkturundersøgelser, er der sket et fald i andelen af virksomheder, som forventer mindre efteruddannelse af både ledere og medarbejdere. Dét er absolut positivt. Men i betragtning af den værdi, som efteruddannelse har både for den enkelte leder og medarbejder og ikke mindst for virksomheden, synes jeg, at det er beklageligt, at der ikke er flere virksomheder, som forventer at opprioritere efteruddannelse i andet halvår af 2016, siger Thomas Christensen.

LÆS FRA SAMME UNDERSØGELSE: Hver femte virksomhed vil finde arbejdskraft i udlandet

I en netop offentliggjort rapport om effekterne af efteruddannelse, udarbejdet af Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA), påvises det blandt andet, at personer, som deltager i efteruddannelse, efterfølgende får en betragtelig løngevinst. Især personer med en kort, videregående uddannelsesbaggrund kan se frem til et pænt plus i månedslønnen i årene efter at have gennemført efteruddannelsesaktiviteter.

- Med de stigende krav, der er på arbejdsmarkedet til både lederes og medarbejderes kompetencer, er der slet ingen tvivl om, at man gør sig selv mere attraktiv og øger sin markedsværdi ved at kunne skrive diverse relevante gennemførte efteruddannelser på sit CV. KORA´s nye rapport dokumenterer, at det også ud fra en økonomisk tilgang kan være særdeles givtigt at sætte sig på skolebænken, pointerer Thomas Christensen.

Ledernes nye konjunkturundersøgelse er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.