Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Tvivl er en ledelsesmæssig styrke

23. januar 2017

Oplevelsen af tvivl kan være ubehagelig for enhver leder, og tvivl kan virke handlingslammende. Men tvivl behøver ikke være handlekraftens fjende – den kan også være en styrke. Det skriver psykolog Joachim Meier om i en ny artikel i Ledernes elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag.

Den accelererende kompleksitet, som gennemsyrer verden, vores samfund og ikke mindst det organisatoriske liv, er blevet ledsaget af en dyrkelse af sikkerhed og vished. Men derved risikerer vi at parkere alt menneskelig tvivl i et svagt, skrøbeligt og unyttigt lys, mener Joachim Meier.

Tvivl kan bidrage til at kvalificere lederens beslutninger, selvkritik og sensibilitet overfor omgivelserne, ligesom den kan modvirke hovmod, skråsikkerhed og bedrevidende indstilling

Psykolog Joachim Meier

- Såfremt ledere måler sig selv op mod idealer om den robuste, gennemslagskraftige eller frygtløse leder, vil mange ende op med den konklusion, at de ikke egner sig til at tage lederskabet på sig. Men det er tvivlsomt, at der overhovedet findes ledere, som ikke nærer en vis gran af tvivl til deres egen ledelse. Lederens handlegrundlag kan aldrig blive helt og aldeles sikkert, og derfor bør man ikke betragte tvivl som en undtagelsestilstand, men som et vilkår for ledere, skriver Joachim Meier.

Tvivl sikrer bæredygtig handlekraft
Psykologen mener, at tvivl også skal ses som en ledelsesmæssig styrke, fordi den er garant for, at man ikke dyrker en dumdristig og sort-hvid ledelse.

- Tvivl kan bidrage til at kvalificere lederens beslutninger, selvkritik og sensibilitet overfor omgivelserne, ligesom den kan modvirke hovmod, skråsikkerhed og bedrevidende indstilling. Den tvivlende leder ved, at han aldrig kan vide med sikkerhed. Derfor kan han forholde sig nysgerrigt og begærligt efter at vide mere, pointerer Joachim Meier.

LÆS OGSÅ: Lederen i rollen som den ensomme ridder

Tvivl kan opleves ubehageligt, og derfor har vi en intuitiv trang til at komme af med den, men det er en dårlig taktik på den lange bane.

- Hurtige og forhastede handlinger er typisk belejlige her og nu. De bringer os foreløbigt ud af tvivl og usikkerhed, og de giver os en umiddelbar oplevelse af at være handlekraftige. Men det er som oftest kun på den korte bane, påpeger Joachim Meier.

Derfor skal tvivlen og eftertænksomheden bruges til at sikre bæredygtig handlekraft i vores ledelse. Joachim Meier peger på en række domæner, hvor det er godt for ledere at tvivlere. Et af dem handler om lederes motiver for deres handlinger.

LÆS OGSÅ: Ledere er bange for at lede

- Vi mennesker forklarer og begrunder konstant vores handlinger over for os selv og andre. Men der er ikke altid sammenfald mellem handling og forklaring. Det kan hænge sammen med, at vi ikke kender vores egne motiver, men det kan også være fordi, vi ikke ønsker at konfrontere vores egentlige motiver. I kontekst af ledelse kan det være problematisk, hvis vi træffer beslutninger, som hænger sammen med motiver, vi ikke vil kendes ved. Man skal turde tvivle på rigtigheden af de begrundelser, man giver sig selv og andre for sine handlinger, fastslår Joachim Meier.