Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Tre udfordringer for global ledelse

08. februar 2016

Erfaringerne fra tre af Danmarks største virksomheder viser, at globaliseringen overordnet giver de samme udfordringer – uanset om man er leder i et mejeri, et teleselskab eller en ingeniørvirksomhed.

Sprog, kulturforskelle og fysisk afstand er de tre største udfordringer, som ledere skal overkomme, når virksomheden arbejder globalt.

Arla, TDC og Rambøll er centrum for et forskningsprojekt om, hvilke praktiske udfordringer ledere skal håndtere i globaliseringens navn. I det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag, skriver forskerne bag projektet, Manon de Jongh, Anders Trillingsgaard og Thomas Tøth, om de vigtigste erfaringer, de tre virksomheder har gjort sig med global ledelse.

Mennesker skaber forskellighed i organisationen, hvilket åbner for en mere kreativ tankeproces

Manon de Jongh, Anders Trillingsgaard og Thomas Tøth

Sproglige barrierer er en af de væsentligste udfordringer ved at agere globalt, viser forskningsprojektet. Selv om vi i Danmark bryster os af et generelt højt engelskniveau, viser det sig, at der er ganske stor forskel på at kunne small talke om vind og vejr og begå sig i komplekse faglige samtaler på et sprog, der ikke er modersmålet. Både Arla og Rambøll har erfaret, at de sproglige kompetencer får indflydelse på medarbejdernes karriereudvikling.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse om globalisering af ledelsesarbejdet

Udfordringer kan overkommes
Kulturforskelle er et af de emner, der har fyldt mest i forskernes interviews med de tre virksomheder.

Det er ledernes erfaring, at mange ting er nemmest, når man er tæt på hinanden

Manon de Jongh, Anders Trillingsgaard og Thomas Tøth

- Men kulturelle forskelle er ikke kun lig med udfordringer. Hos TDC advarer man mod at tegne konfliktbilleder og påpeger i stedet, at rekruttering af forskellige mennesker skaber forskellighed i organisationen, hvilket åbner for en mere kreativ tankeproces, skriver de Jongh, Trillingsgaard og Tøth.

Budskabet fra de tre store virksomheder er, at kulturforskellene medfører praktiske problemer, der kan løses – blandt andet ved tydelig forventningsafstemning. Den fysiske afstand er til gengæld ikke til at komme udenom. På trods af de teknologiske muligheder for at kommunikere på afstand, er det ledernes erfaring, at mange ting er nemmest, når man er tæt på hinanden.

LÆS OGSÅ: Vellykket global ledelse kommer ikke af sig selv

- Hos Arla prioriterer de, at kolleger, der skal arbejde meget sammen, besøger hinanden af og til. Hos Rambøll har man nogle steder ansat en lokal sekretær på afstand, som kan gøre det nemmere at få lokale kontakter og opfange problematikker, før det er for sent, skriver forskerne.

Manon de Jongh, Anders Trillingsgaard og Thomas Tøth har arbejdet på forskningsprojektet om praktiske udfordringer ved global ledelse gennem halvandet år, og arbejdet med de tre cases er blandt andet mundet ud i seks gode råd til ledere med internationalt ansvarsområde.

Læs på Ledelse i Dag