Mit Lederne

Nyheder

Topledere tvivler på, at de kan rykke direkte fra én chefstol til den næste

20. februar 2017

Når en topleder fra en dansk virksomhed bliver præsenteret for en fyreseddel, vurderer kun hver tredje, at døren med det samme står åben til et andet tilsvarende topchefjob. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 1.943 ledere primært i den private sektor, mener knap halvdelen af alle adspurgte, 44 procent, at mulighederne for at finde et andet job på omtrent samme stillingsniveau, hvis de skulle blive fyret i dag, er ”gode” eller ”meget gode”.

Når virksomheder kigger potentielle nye ledere efter i sømmene, er det sjældent alderen, der tæller, men derimod i langt højere grad den viden og erfaring samt de ideer, man kan bidrage med

Formand hos Lederne Svend Askær

Optimismen er størst hos mellemlederne, mens kun hver tredje topleder, 33 procent, tror, at mulighederne for at få et lignende toplederjob er i top. 29 procent af toplederne tvivler på, at døren automatisk åbner til et tilsvarende job og svarer, at de selv tror, mulighederne er ”meget dårlige” eller ”dårlige”.

Topledere er kræsne

Formanden for Lederne Svend Askær mener, at der kan være flere årsager til, at mange topledere tvivler på, at de kan sætte sig direkte over i en anden toplederstol, hvis de pludselig bliver sagt op.

- For det første er der ganske enkelt ikke nær så mange toplederjob sammenlignet med mellem- og linjelederjob – derfor vil der ofte ikke stå en tilsvarende tom stol klar i en anden virksomhed dagen efter, at en topleder er blevet ledig på jobmarkedet. For det andet er toplederne ofte særdeles kræsne med, hvad det næste job skal være, og især hvis afskeden med det seneste job har været brat eller ufrivillig, vil mange have brug for lidt tid til at tænke sig om og sondere terrænet. Og endelig spiller det også ind, at mange af toplederne i Danmark måske er lidt for fokuserede på, at de befinder sig i en højere aldersklasse, som gør, at de ikke længere vil være det oplagte valg for alle virksomheder og alle brancher, påpeger Svend Askær.

FRA SAMME UNDERSØGELSE: Især unge ledere sidder sikkert i sadlen

I relation til alder viser undersøgelsen da også, at jo ældre, lederne er, desto sværere vurderer de selv, at mulighederne er for at få et nyt, tilsvarende job. Mens 62 procent af lederne under 40 år selv mener, at de har ”gode” eller ”meget gode” muligheder for at finde et nyt job på samme stillingsniveau, hvis de pludselig bliver sagt op, gælder det kun 16 procent af lederne på minimum 60 år. I den forbindelse opfordrer Svend Askær de ældre ledere til at begrave forestillingen om, at ambitionerne partout skal drosles ned, blot fordi man har passeret 55 eller 60 år.

LÆS OGSÅ: Flest unge mænd har ambitioner om at blive topchef

- Man er absolut fortsat en attraktiv ressource som leder, selvom man har holdt sin 55 eller 60 års fødselsdag. Når virksomheder kigger potentielle nye ledere efter i sømmene, er det sjældent alderen, der tæller, men derimod i langt højere grad den viden og erfaring samt de ideer, man kan bidrage med, siger Svend Askær.

Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov.