Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Topchefambitioner hos hver fjerde leder

19. september 2017

Der er ambitioner om en toppost hos en fjerdedel af lederne på de danske virksomheder. Særligt de mandlige ledere stræber efter at komme helt til tops i virksomhederne, viser en ny undersøgelse fra Lederne.

Ifølge undersøgelsen har 26 procent af de 2.335 adspurgte ledere en ambition om at blive topchef i deres nuværende eller en anden virksomhed. Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris glæder sig over ledernes høje ambitioner.

Lederne i de mest succesrige virksomheder træffer gode beslutninger på et oplyst og kvalificeret grundlag

Viceadministrerende direktør hos Lederne Bodil Nordestgaard Ismiris

- Det er positivt, at vi har så mange ledere, der er klar på at tage et større ansvar. Det vidner om, at lederne i Danmark er ambitiøse og føler et stort personligt ansvar for udviklingen af de virksomheder, de er ansat i, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

LÆS OGSÅ: Flest unge mænd har ambitioner om at blive topchef

Selvom der ikke findes en færdig opskrift på, hvordan man bliver en succesrig topchef, demonstrerer de dygtigste ledere dog en række kompetencer, påpeger direktøren.

- For et par år tilbage lavede McKinsey en undersøgelse, der viser, at især fire lederkompetencer kan ses på bundlinjen. Lederne i de mest succesrige virksomheder træffer gode beslutninger på et oplyst og kvalificeret grundlag. De er resultatorienterede og prioriterer det mest værdiskabende arbejde. Derudover er de gode til at inddrage forskellige perspektiver og tager imod input fra andre. Sidst, men ikke mindst, interesserer de sig for deres ansatte og opbygger tillidsfulde relationer med dem, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Færre kvinder vil være topchef

Undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, viser desuden, at mens 32 procent af de mandlige ledere ønsker at blive topchef, gælder det kun for 17 procent af kvinderne. Tallene ærgrer Bodil Nordestgaard Ismiris.

- At det i mindre grad er kvinderne end mændene, der stræber efter topstillingerne, er ikke optimalt i en tid, hvor alt peger på, at diversitet er en af de afgørende veje til vækst, understreger hun.

En del af forklaringen på, at færre kvinder end mænd rækker ud efter en karriere som topchef, skal, ifølge Bodil Nordestgaard Ismiris, findes i, at de kvindelige ledere har svært ved at identificere sig med det typiske billede af en topchef.

LÆS OGSÅ: Mænd har størst chance for at blive topchef  

- Undersøgelser baseret på data fra Lederne viser, at mange kvindelige mellemledere primært identificerer sig med feminine lederegenskaber. Og det er muligvis med til at afholde nogle af de mange dygtige, kvindelige mellemledere fra at gå efter en stilling som topchef, hvis de kun ser maskuline egenskaber repræsenteret i topledelserne. Meget tyder altså på, at ”fængslende” kønsroller spiller negativt ind, og at vi stadig har et stort arbejde foran os med at bearbejde holdninger, fordi det har konsekvenser for de valg, vi træffer, siger Bodil Nordestgaard Ismiris.

Hele undersøgelsen om kvinder, mænd og karriere offentliggøres i sin helhed senere på efteråret.