Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

To ud af fem virksomheder har regler for shorts og sandaler

04. juli 2016

Selvom store dele af Danmark nu er gået på sommerferie, er der fortsat ledere og medarbejdere, som sætter vækkeuret og går på arbejde.

Ifølge en ny undersøgelse fra Lederne kan knap halvdelen af de arbejdende danskere ikke selv bestemme, hvad de tager ud af garderobeskabet i sommerperioden. To ud af fem danske virksomheder har således en sommer-dresscode.

Undersøgelsen, som er baseret på svar fra 2.014 ledere, viser, at 42 procent af virksomhederne har regler for påklædning om sommeren – fordelt med 19 procent, der har nedskrevne regler, og 23 procent med uskrevne regler.

Sammenlignet med tidligere undersøgelser fra Lederne er der de seneste tre år sket en lille stigning i andelen, som har nedskrevne regler om shorts, soltoppe og sandaler, og et tilsvarende mindre fald i andelen, som har uskrevne påklædningsregler.

58 procent af lederne svarer, at arbejdspladsen ikke har regler for påklædning om sommeren. I 2013 var andelen lidt mindre, 56 procent.

Ledelsens vurdering af, om der er behov for en dresscode handler meget om, hvad det er for en type af virksomhed

Rådgivningschef hos Lederne, Niels Henriksen

- Ledelsens vurdering af, om der er behov for en dresscode – enten i nedskreven form som en del af personalepolitikken eller som uskrevne regler – handler meget om, hvad det er for en type af virksomhed. I mange virksomheder, hvor medarbejderne har kundekontakt, kan det være en god rettesnor for medarbejderne, hvis der er en rimelig præcis dresscode. Reglerne kan i de tilfælde eliminere tvivl og usikkerhed blandt de ansatte. Omvendt hersker der i en lang række virksomheder den opfattelse, at en dresscode ikke er nødvendig; enten fordi medarbejderne ikke har direkte kundekontakt, eller fordi virksomheden vurderer, at medarbejderne sagtens selv kan afgøre, hvad der er passende at hive ud af garderoben om morgenen, siger rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen.

LÆS OGSÅ: Stadig flere ledere arbejder i sommerferien

Halvdelen har givet påtaler
Undersøgelsen fra Lederne viser samtidig, at halvdelen af lederne én eller flere gange har været ude for at skulle give en medarbejder en påtale for ikke at overholde arbejdspladsens dresscode. 21 procent af lederne har givet en påtale flere gange, mens 28 procent har hevet det ”gule kort” op af brystlommen en enkelt gang.

52 procent af de adspurgte ledere svarer, at de aldrig har givet en medarbejder en påtale.

Det er en nødvendig del af lederjobbet at påtale det over for medarbejdere, som ikke overholder påklædningsreglerne om sommeren

Rådgivningschef hos Lederne, Niels Henriksen

- Vælger man at have klare regler på dette område, skal de selvfølgelig overholdes på linje med eksempelvis ryge- og alkoholpolitikker eller mødetider. Derfor er det en nødvendig del af lederjobbet at påtale det over for medarbejdere, som ikke overholder påklædningsreglerne om sommeren – ofte givetvis fordi medarbejderne ikke har været klar over, at de eksempelvis ikke må bære sandaler, eller at der skal være en vis længde på shortsene, siger Niels Henriksen.

Undersøgelsen fra Lederne er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed i august.