Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Tilbyd hjælp til kriseramte kollegaer

08. marts 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Det bedste, man kan gøre som kollega til en med alkoholproblemer, er at tilbyde sin hjælp og sin støtte.

I sidste uges dilemma var Marie beklemt, fordi hun gennem de sidste uger har bemærket, at hendes gode kollega Peter møder på arbejde og lugter af alkohol. Peters arbejdsindsats er uændret, så Marie ved ikke om, og i så fald hvordan, hun skal blande sig.

Det kan være svært at erkende, at man har et problem. Derfor skal Marie også forberede sig på, at Peter måske reagerer negativt på hendes indblanding

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

- Hvis Peters arbejdsindsats er påvirket, er der ingen tvivl om, at hun må råbe vagt i gevær – og muligvis også involvere chefen. Det er ikke tilfældet her. Derfor må hun afgøre med sig selv, om hun har mod på at blande sig som ven og god kollega til Peter samt hvordan og hvornår, siger Helle Bruun Madsen, der er ledelsesrådgiver hos Lederne.

LÆS OGSÅ: Medarbejderes usunde livsstil er ikke en privatsag

Ledelsesrådgiveren forklarer, at det er en god idé at gribe ind allerede nu, da det ofte er en glidende overgang, som fører til alkoholisme, der i sidste ende kan koste Peter jobbet. Men Marie skal træde varsomt.

- Det kan være svært at erkende, at man har et problem. Derfor skal Marie også forberede sig på, at Peter måske reagerer negativt på hendes indblanding. Hun er nødt til at gå forsigtigt frem og gøre sig klart, hvad hendes budskab til Peter er, siger Helle Bruun Madsen.

Hun opfordrer Marie til at starte samtalen med at anerkende Peter og tydeliggøre, at hun blander sig, fordi hun kerer sig for ham.

- Hun skal henvende sig til Peter på et tidspunkt, hvor de er alene og sige, at hun har observeret, at han lugter af alkohol. Hun kan gøre ham opmærksom på, at hvis hun kan lugte det, så kan andre også. Hun skal tilbyde sin hjælp, sin støtte og sin fortrolighed, siger Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Ledere tager stilling til medarbejderes personlige problemer

Marie skal efter samtalen blive ved med at signalere, at hun støtter Peter. For eksempel kan hun hjælpe ham i forhold til at få professionel hjælp.

- Hun skal ikke være bange for at tage det op med ham igen. Hvis Peter så ikke tager imod hendes hjælp, kan hun blive nødt til at gå videre med det til chefen, men til en start vil jeg anbefale løsning nummer 3, fastslår Helle Bruun Madsen.