Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Tag hensyn til de tilbageværende medarbejdere

07. juni 2017

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Hvis det er nødvendigt at afskedige medarbejdere i forbindelse med en sparerunde, skal de tilbageværende medarbejdere tro på, at der ikke skal fyres igen et halvt år efter.

I sidste uges dilemma på business.dk skulle den administrerende direktør Mathilde vælge mellem at afskedige én fuldtidsansat eller tre studentermedhjælpere. Hun ved, at den fuldtidsansatte lige har købt hus, og at en fyreseddel derfor vil gøre ondt, men omvendt er det nemmere at styre studenternes lønomkostninger, fordi hun ifølge deres kontrakt kan skrue på deres timetal, som det passer.

- Som administrerende direktør må man altid sætte virksomhedens tarv i første række. Det er ganske enkelt direktørens rolle. Men samtidig er det vigtigt at tage et socialt hensyn, når der skal vælges, hvem der skal afskediges, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen.

LÆS OGSÅ: Skal stressede medarbejdere sættes på deltid?

Her er det ikke kun et socialt hensyn til den eller de, der skal afskediges, men et hensyn til de tilbageværende.

- Når en stilling nedlægges, skal medarbejderne kunne se rationalet bag. De skal kunne se, at det er det bedst mulige valg, der er truffet, og at det er sket ud fra nogle kriterier, der er til at forstå, siger Flemming Andersen.

I sparerunder er det bedre at skære dét, der skal skæres, med det samme, så man ikke skal afskedige medarbejdere igen seks måneder senere

Ledelsesrådgiver hos Lederne Flemming Andersen

Han understreger, at afskedigelser og sparerunder altid skaber utryghed blandt medarbejderne, og at man som leder derfor må sørge for, at tiden med usikkerhed bliver så kort som overhovedet muligt.

- I sparerunder er det bedre at skære dét, der skal skæres, med det samme, så man ikke skal afskedige medarbejdere igen seks måneder senere. Det skaber alt for megen uro og usikkerhed, og det er medarbejderne ikke tjent med, mener Flemming Andersen.

Af samme grund er det ifølge ledelsesrådgiveren også bedst, hvis Mathilde sparer den faste lønomkostning for den fuldtidsansatte.

- Udgiften til studenterne kan hun bedre styre, da de er mere løst tilknyttet. Det giver Mathilde større fleksibilitet, hvis hun afskediger en fuldtidsansat, fastslår Flemming Andersen, som peger på løsning nummer tre.