Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

T-formet ledelse bryder grænser ned

18. januar 2016

Det bliver stadigt vigtigere at kunne samarbejde på tværs af grænser i både offentlige og private organisationer. Det kræver, at både medarbejdere og ledere udvikler kompetencer i to dimensioner: dybden og bredden.

Per Bo Nørgaard Andersen, chef i Koncern HR i Region Midtjylland, og Karen Ingerslev, leder af innovation og udvikling på AUH (Aarhus University Hospital) skriver i det elektroniske tidsskrift Ledelse i Dag om, hvordan et øget fokus på samarbejde på tværs af siloer, sektorer og organisationer stiller krav til fremtidens ledere.

- Ledelse skal udvikles til at foregå i to dimensioner. Den T-formede ledelse behersker en grænsekrydsende ledelsesdisciplin, som øger brobygning og samskabelse mellem fagligheder, enheder, afdelinger, forvaltninger og sektorer, skriver Nørgaard Larsen og Ingerslev.

Bare gå i gang. Samskabende T-formede lederkompetencer kan kun udvikles ved mod, fælles afsøgning, afprøvning, fejl, læring … og så at prøve igen

Per Bo Nørgaard Andersen og Karen Ingerslev

T-et henviser til, at samarbejde over grænser kræver faglighed i både dybden og bredden.

- Pyramideledelse kan ikke længere stå alene. Ledelse i hierakiet må suppleres med grænsekrydsende ledelse af partnerskaber, skriver Nørgaard Andersen og Ingerslev og pointerer, at det ikke er en let disciplin.

LÆS OGSÅ: Nordisk ledelsesstil batter på bundlinjen og giver tilfredse medarbejdere

Det kræver sociale kompetencer at navigere i balancen mellem partnerskabsledelse og ledelse i eget hierarki. Forudsætningerne er blandt andet evne til at kommunikere passion, bevare nysgerrigheden, udvise faglig og territorial åbenhed samt være rollemodel omkring sammenhæng på tværs.

Per Bo Nørgaard Andersen og Karen Ingerslev opfordrer ledere til at gå i gang med at prøve sig frem i den T-formede ledelse:

- Rigtig mange ledere arbejder målrettet på at holde egne budgetter, pyramidestyring og fastholde den faglige udvikling inden for deres enhed. Samtidig med at de gerne vil udvikle og styrke samarbejdet på tværs. Vores budskab er: Bare gå i gang. Samskabende T-formede lederkompetencer kan kun udvikles ved mod, fælles afsøgning, afprøvning, fejl, læring … og så at prøve igen.

Læs hele artiklen

Lederkonferencer over hele landet

20 oplægsholdere, tre emner, 13 byer.

Ny