Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Sygdom behøver ikke stå i vejen for forfremmelse

20. januar 2016

Alt efter den konkrete situation kan man godt forfremme en alvorligt syg medarbejder.

Der findes ingen nemme svar på, om man som leder skal fastholde sin plan om forfremmelse, når den pågældende medarbejder bliver alvorligt syg.

- Der findes i virkeligheden ikke ét godt svar, for det er meget situationsbestemt, siger arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne, Nanna Simone Jensen om problemstillingen i sidste uges ledelsesdilemma.

Hvis Trine er ovenpå, kan det give god mening at fortælle hende om muligheden for forfremmelse. Det kan være en vigtig anerkendelse, som er god at have med i sygdomsforløbet.

Nanna Simone Jensen, arbejdsmiljøkonsulent hos Lederne

I dilemmaet har Lis planer om at forfremme medarbejderen Trine til teamleder for otte andre medarbejdere. Men før hun kan nå at indvie Trine i planerne, fortæller Trine, at hun er blevet alvorligt syg, og at der vil komme perioder med fravær på grund af behandling og restitution.

- Det er en situation, der stiller store krav til relationen og kommunikationen mellem leder og medarbejder. For det handler i virkeligheden meget om, hvorvidt Trine vil være i stand til at modtage budskabet positivt, eller om det tværtimod vil blive opfattet som et yderligere pres i en i forvejen vanskelig situation, forklarer Nanna Simone Jensen.

Lederen i dilemmaet skal altså vurdere, om medarbejderen har overskud nok fysisk og psykisk til at tage stilling til en forfremmelse samtidig med, at hun skal tage hensyn til den konkrete situation i virksomheden.

LÆS OGSÅ: En mobbet leder må selv tage affære

- Det kan det give god mening at fortælle Trine om muligheden for forfremmelse. Det kan være et positivt skulderklap, som er godt at have med i sygdomsforløbet. Men er Trine slået helt ud af kurs, kan det virke modsat – som en ekstra byrde på skuldrene, siger Nanna Simone Jensen.

Alt efter Trines tilstand og virksomhedens situation anbefaler Nanna Simone Jensen altså enten løsning nummer to eller et. Løsning nummer tre lægger jo implicit i løsning nummer to, fordi en forfremmelse under alle omstændigheder altid vil være et tilbud, som medarbejderen aktivt skal tage stilling til.

LÆS OGSÅ: Årets kvindelige bestyrelsesmedlem kåres

 

- Men uanset om Trine bliver i sit vanlige job eller en ny stilling som teamleder, er det vigtigt, at Lis holder kontakt med hende under sygdomsforløbet og sammen med Trine laver en plan for, hvordan hun gradvist kan vende tilbage til arbejdspladsen, siger Nanna Simone Jensen.