Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Mit Lederne

Nyheder

Stor uenighed i hver femte ledergruppe

11. januar 2016

Der bliver diskuteret og argumenteret på livet løs i de fleste ledergrupper i danske virksomheder. Kun i hver tredje ledergruppe er der således aldrig kurrer på tråden. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 1.036 ledere.

Ifølge undersøgelsen går bølgerne decideret højt i hver femte danske ledergruppe. 18 procent af de adspurgte ledere svarer således, at der "ofte" eller "hele tiden" er uenighed i ledergruppen som helhed eller mellem nogle af gruppens medlemmer. 49 procent svarer, at der "somme tider" er uenighed, mens 32 procent angiver, at det "aldrig" eller "sjældent" forekommer.

Det er som sådan helt fint og et tegn på en sund kultur, når så forholdsvis mange ledere oplever, at der ofte eller somme tider bliver krydset klinger i ledergruppen.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen understreger, at man ikke skal være bange for uenighed – tværtimod.

- Det er som sådan helt fint og et tegn på en sund kultur, når så forholdsvis mange ledere oplever, at der ofte eller somme tider bliver krydset klinger i ledergruppen. Uenighed og diskussionslyst viser, at medlemmerne af ledergruppen udfordrer hinanden og lader sig udfordre, og det er grundlæggende et tegn på engagement, fastslår Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Ledere kan blive bedre til at hjælpe hinanden

Ifølge undersøgelsen er der oftest tale om uenighed mellem ledere på samme ledelsesniveau, mens lidt færre oplever, at uenigheden hyppigst forekommer mellem ledere på forskellige niveauer.

Når lederne skal pege på de specifikke årsager til uenigheden, topper prioritering af hvilke opgaver, der er vigtigst. Næsten lige så mange anfører, at uenigheden bunder i prioritering af eget ansvarsområde over helheden, mens for lidt tid til opgaverne kommer ind på 3. pladsen over årsager. Også uklarhed om ansvar og mål samt mangelfuld information kan bringene sindene i kog.

Det ville være stærkt problematisk, hvis dårlige personlige relationer og konkurrence stod højt på listen over årsager til uenighed.

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

I den modsatte ende af skalaen ligger blandt andet dårlig personlig kemi og konkurrence imellem lederne, som kun sjældent er katalysator for uenighed i ledergrupperne – og dét glæder Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Ledere skal også være holdspillere

- Det ville være stærkt problematisk, hvis dårlige personlige relationer og konkurrence stod højt på listen over årsager til uenighed. Har man sæde i en ledergruppe i en virksomhed, gælder det grundlæggende om at have al sin fokus på at træffe de rigtige beslutninger for virksomheden ud fra en professionel tilgang, som ikke er farvet af personlig kemi eller spidse albuer, mener Helle Bruun Madsen.

Undersøgelsen fra Lederne er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere i denne måned.

Læs klummen