Støttepakker er ikke nok til at redde job

Hver tredje leder frygter at skulle fyre medarbejdere, der i dag er sendt hjem på lønkompensationsordningen

12. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Coronakrisen og nedlukningen har fået ledigheden til at eksplodere. Indtil videre er ledighedskøen vokset med omkring 50.000 personer. Men heldigvis har det tal ligget stabilt i de seneste uger – når man ser bort fra perioden omkring 1. maj, hvor folk med en måneds opsigelsesvarsel stillede sig i ledighedskøen. Det er dog for tidligt at glæde sig.

Normalt vil vi nemlig se, at ledigheden falder i april, maj, og juni, hvor mange arbejdsløse finder sæsonarbejde inden for eksempelvis hoteller, restauranter, byggeri og landbrug. Det er altså dårligt nyt, at ledigheden ligger fladt i disse måneder, og det skyldes, at mange af erhvervene stadig lider under krisen.

Derudover er der en begrundet frygt for, at en del af de 150.000 danskere, som i øjeblikket er på lønkompensation, vil miste jobbet og dukke op i ledighedsstatistikken, når ordningen udløber.

Den frygt får næring af en ny undersøgelse blandt medlemmer af Lederne. Den viser, at over hver femte privatansatte leder arbejder på en virksomhed, som har måttet afskedige medarbejdere som følge af corona-krisen. Og det kan blive meget værre, når lønkompensationsordningen stopper den 8. juli.

Næsten hver tredje leder forventer, at deres virksomhed derefter bliver nødt til at fyre nogle af de medarbejdere, der ellers har været på lønkompensation. Der gemmer sig altså et betydeligt mørketal bag de officielle ledighedstal.

Det desværre ikke kun personerne på lønkompensationsordningen, som gemmer sig bag mørketallet. En anden væsentlig gruppe er de funktionærer, som allerede er blevet fyret, men som har tre måneders eller længere opsigelse og derfor ikke indgår i ledighedstallene endnu.

Dertil kommer, at en masse studerende i de kommende måneder vil afslutte deres studier og melde sig på arbejdsmarkedet. Desværre vil coronakrise betyde, at mange af disse formentlig vil få svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet som landet ligger nu og derfor må starte deres karriere i arbejdsløshedskøen.

Vi skal derfor langt fra lade os lulle i søvn af, at ledighedstallene i disse dage ligger stabilt. For bag de officielle tal gemmer der sig en endnu mere grum virkelighed med markant højere ledighed, som vi skal forholde os til.

Derfor ønsker vi i Ledernes Hovedorganisation, at lønkompensationsordningen bliver forlænget til minimum udgangen af august, så vi bl.a. sikrer, at ingen nedlukkede virksomheder lades i stikken. Og derudover mener vi, at der er akut brug for en kickstart af dansk økonomi, hvor vi blandt andet giver privatforbruget et solidt boost for at give en hånd til erhvervslivet, fx i form af en valgfri udbetaling af de indefrosne feriepenge, som vil kunne frigive op mod 55 mia. kr.

Vores indsats nytter dog ikke alene, da en stor del af det danske erhvervsliv er afhængigt af at kunne eksportere til udlandet. En hjælpende hånd til dem – og til turistbranchen – vil derfor være, at regeringen snart melder ud, at den vil begynde at åbne grænserne, så virksomheder igen kan rejse ud for at sælge eller markedsføre deres produkter i udlandet.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk