Mit Lederne

Nyheder

Største udfordring ved lederjobbet er at motivere medarbejdere

16. oktober 2017

At et lederjob kan være udfordrende, er ingen overraskelse. Når ledere i 2017 svarer på, hvad der er den største udfordring, er de enige: At motivere og lede medarbejdere. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne, som offentliggøres i dag.

Ifølge undersøgelsen peger 30 procent af lederne på opgaven med at motivere og lede medarbejdere som en udfordring ved deres job. Dermed er arbejdet med at motivere medarbejdere den udfordring, som flest af de i alt 2.335 adspurgte ledere har valgt at fremhæve. På de næste pladser på listen over udfordringer ved lederjobbet kommer at få nok fritid og at uddelegere opgaver.

At motivere medarbejdere er en konstant opgave, der aldrig kan stryges af to-do-listen

Ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen

Motivering af medarbejdere er ifølge ledelsesrådgiver hos Lederne Helle Bruun Madsen selve kernen i ledelse.

- Medarbejdernes motivation er afgørende for, at der bliver leveret et godt stykke arbejde. En udfordring for nogle ledere er dog at finde tiden til ledelse af medarbejdere. I hverdagen bliver man nemt opslugt af daglige driftsopgaver. Det betyder, at ledere i perioder kan opleve ikke at have den tid til personaleledelse, som de ønsker. Det er vigtigt at forsøge at holde fast i den løbende dialog med medarbejderne om, hvad de brænder for, og hvornår de oplever arbejdsglæde. At motivere medarbejdere er en konstant opgave, der aldrig kan stryges af to-do-listen, hvis man ønsker at fastholde sine medarbejdere og få dem til at præstere bedst muligt, siger Helle Bruun Madsen.

LÆS OGSÅ: Museumsdirektør Rane Willerslev: Ledere skal være generøse

Jobbet koster mere på fritidskontoen end forventet

I undersøgelsen, der er lavet i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, bliver lederne også spurgt til, hvilke udfordringer de forventede at møde i lederjobbet. Igen kommer motivering og ledelse af medarbejdere ind på en førsteplads. 44 procent af lederne forventede, inden de blev ledere, at det ville blive en udfordring.

LÆS OGSÅ: Ferie betyder helt fri fra jobbet for næsten alle medarbejdere

På et andet område er der uoverensstemmelse mellem, hvilke forventninger de havde til udfordringerne i jobbet, og så den virkelighed, de rent faktisk møder. Kun ni procent af lederne forventede, at det ville blive en udfordring at få nok fritid, mens 28 procent af dem i dag fremhæver manglen på fritid som en udfordring ved deres job.

- Der er en udbredt forståelse af, at der følger en masse fleksibilitet med et job som leder. Af at man i høj grad er fri til selv at planlægge sit arbejde. Det er ofte også sandt, men det kommer bag på mange, hvor benhårdt der skal prioriteres i opgaverne, og hvor dygtig man skal være til at uddelegere, hvis man vil opnå den eftertragtede fleksibilitet og fastholde en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, understreger Helle Bruun Madsen.