Største fald i europæisk økonomi i mere end 25 år

Det er 1. maj, og normalt ville Fælledparken og andre parker landet over være fyldt med mennesker, der kom for at høre politiske taler. I dag er virkeligheden en anden. Dansk økonomi er i knæ, og de seneste tal viser, at ledighedskøen er steget med 47.000 personer siden krisens start.

Af Niklas Praefke, cheføkonom i Lederne.

01. maj 2020

Dagens analyse af dansk økonomi Niklas Praefke

Det tal kan meget vel vise sig at være vokset, når dagen er omme. For i dag skal de personer, der ved overgangen til maj mistede jobbet, registrere sig som ledige. Det gælder blandt andet personer, der blev fyret ved krisens start, men pga. opsigelsesvarsel på en måned først er blevet ledige nu. Derfor er det også med en vis nervøsitet, at vi venter tallene, som dog først bliver offentliggjort i morgen.

Det er ikke kun dansk økonomi, der er i knæ. I går fik vi tal for væksten i EU i første kvartal. De viste et dyk på 3,5 pct. sammenlignet med kvartalet før. Det er det største fald siden statistikkens start i 1995. For Eurozonen er tallene endnu værre. Her skrumpede økonomien med 3,8 pct.

Dermed er syv års opsving i europæisk økonomi slut, og coronakrisen har i stedet kastet de europæiske økonomier ud i en større nedtur end under finanskrisen. Italiensk økonomi skrumpede med 4,7 pct., spansk økonomi med 5,2 pct. og fransk økonomi med 5,8 pct. For Frankrig er det, det største fald siden 2. verdenskrig.

Desværre kan vi allerede nu sige, at selvom tallene for 1. kvartal var dårlige, så bliver 2. kvartal værre. Coronakrisen indtraf nemlig først i løbet af marts, så det er kun en mindre del af 1. kvartal, som er berørt. Dertil kommer, at mange sydeuropæiske lande er meget afhængige af turisme - som kan udgøre op mod 15-20 pct. af økonomien. Turistindtægterne er nok for en stor dels vedkommende væk i år.

I Danmark må vi vente 14 dage endnu, før vi får de første tal for væksten i første kvartal. Vi vil utvivlsomt se, at dansk økonomi er blevet mindre. Den store offentlige sektor, medicinalindustrien og fødevareerhvervet kan dog være med til at mindske faldet, da de ikke er lige så hårdt ramt af den igangværende krise. Men selvom nedlukningen af det danske samfund gør ondt på dansk økonomi, så gør nedturen i vores eksportmarkeder ondt værre. Og det vil en genåbning herhjemme ikke hjælpe på.

30 mio. arbejdsløse amerikanere på 6 uger
Den stigende arbejdsløshed i Danmark kommer hurtigt til blegne, når man sammenligner tallene med de amerikanske. På blot 6 uger har 30 mio. amerikanere søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse, hvilket svarer til, at næsten hver femte har mistet jobbet.

Det er sagt mange gange før, men det er helt vilde tal, som også risikerer at ramme den 160 mia. kr. store danske eksport til USA.

Det amerikanske arbejdsmarked er dog væsentligt mere fleksibelt end det danske, så derfor vil vi normalt se større udsving i USA, og en vending i økonomien vil også føre til en hastig bevægelse væk fra arbejdsløshedskøen og over i beskæftigelse.

Med en ugentlig stigning på 3,8 mio. amerikanere i går, så er tilgangen til den arbejdsløshedskøen da også stilnet lidt af. Men det er stadig enormt store stigninger, der er højere end under finanskrisen, og for den enkelte amerikaner er arbejdsløshed et kæmpe problem, som også rammer privatforbruget og den samlede amerikanske økonomi.

Forhåbentligt vender udviklingen, når det amerikanske samfund atter åbnes. Men udviklingen vil sætte sig dybe spor i økonomien.

Kontaktoplysninger

nip
Niklas Praefke
Cheføkonom
Telefon: 2428 2452
Mail: nip@lho.dk
Morten_Bonde_Pedersen_mini_1
Morten Bonde Pedersen

Pressekonsulent
Mobil: 2948 4086
E-mail: mpe@lho.dk