Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Stadig flere ledere arbejder i sommerferien

27. juni 2016

For et stigende antal ledere betyder sommerferie ikke totalt fri fra arbejde. Mere end halvdelen af lederne fra de danske virksomheder vil i år løse arbejdsopgaver i sommerferien – primært ved at besvare mails og sms´er. Det viser en ny undersøgelse fra Lederne baseret på svar fra 2.014 ledere.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov, angiver 53 procent af lederne, at de løser arbejdsopgaver i sommerferien. Det er en svag stigning sammenlignet med tilsvarende undersøgelser fra Lederne foretaget i 2014 og 2015, hvor andelen var henholdsvis 49 og 50 procent.

Blandt de ledere, som har smartphonen med sig på stranden, svarer 58 procent, at de dagligt eller to-tre gange ugentligt besvarer arbejdsrelaterede e-mails, mens 44 procent besvarer arbejdsrelaterede sms´er. Lidt færre, 32 procent, taler dagligt eller to-tre gange ugentligt i telefon med arbejdspladsen eller bruger dele af ferien på at læse notater og rapporter.

Har man tillid til sine kolleger og medarbejdere, og er man derudover god til at uddelegere, vil mange ledere opleve, at de faktisk med sindsro kan glemme alt om arbejdsmailen i ferieperioden.

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen

- Det er lidt bekymrende, at andelen, som ikke holder helt fri i sommerferien, fortsætter med at stige. Man skal som leder passe på, at man ikke sender det signal til kolleger og medarbejdere, at man betragter sig selv som uundværlig. Har man tillid til sine kolleger og medarbejdere, og er man derudover god til at uddelegere, vil mange ledere opleve, at de faktisk med sindsro kan glemme alt om arbejdsmailen i ferieperioden, siger rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen.

LÆS FRA SAMME UNDERSØGELSE: Lederne dropper en del af ferien og går på arbejde

Når lederne ifølge undersøgelsen er delt i to nogenlunde lige store grupper, som enten løser arbejdsopgaver eller vælger at holde helt fri i sommerferien, understreger det ifølge Niels Henriksen, at der er tale om et meget individuelt spørgsmål.

Det er en god idé at gøre det klart over for kolleger og især medarbejdere, at der ikke i lederens valg om i ny og næ at arbejde i sommerferien ligger en tilsvarende forventning om, at andre skal gøre det samme.

Rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen

- Jeg kender mange ledere, som staver "Ferie" med stort "F" og ikke lader sig forstyrre med arbejdsopgaver i sommerferien, med mindre det er ekstremt nødvendigt. Omvendt kender jeg lige så mange, der synes, det giver ro og tryghed lige at tjekke indbakken ind imellem i ferien for at være nogenlunde ajour med, hvad der tikker ind. Hører man til den sidstnævnte gruppe, vil jeg opfordre til, at man melder det tydeligt ud både til kolleger, medarbejdere og til familien. Det er vigtigt at kommunikere, hvornår og hvordan man har tænkt sig at arbejde i ferien, og det er samtidig en god idé at gøre det klart over for kolleger og især medarbejdere, at der ikke i lederens valg om i ny og næ at arbejde i sommerferien ligger en tilsvarende forventning om, at andre skal gøre det samme. Endelig skal lederne huske, at de jo ikke behøver at svare på de mails, hvis svar sagtens kan vente, til ferien er slut, pointerer Niels Henriksen.

Ifølge undersøgelsen er det især ledere på øverste niveau, som har arbejdsopgaver med i strandtasken. Blandt topledere angiver 78 procent, at de løser arbejdsopgaver i sommerferien, mens det gælder 60 procent af mellemlederne og 52 procent af linjelederne.

Undersøgelsen om lederes ferie offentliggøres i sin helhed i august.

Trivselssparring