Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Sproglige udfordringer med flygtninge kan løses

15. februar 2016

Sprog bliver ofte betragtet som en barriere, når danske virksomheder overvejer at ansætte en eller flere flygtninge. En løsning kan være at droppe fokus på danskkundskaber og i stedet kommunikere på engelsk, skriver direktør hos Lederne Vibeke Skytte i en ny klumme.

Vibeke Skytte pointerer, at virksomheder med overvejelser om at ansætte flygtninge skal være indstillet på, at der kan opstå udfordringer med hensyn til sprog, uddannelse og faglighed. Men, pointerer direktøren, det er absolut ikke en hindring for at ansætte en flygtning – slet ikke hvis der er tale om en praktikperiode, som kan være springbræt til noget mere. Og efter at Lederne i januar ansatte tre syriske flygtninge i praktikstillinger, er Vibeke Skytte blevet positivt overrasket i forhold til de sproglige udfordringer.

I mange situationer fungerer det fint at instruere i arbejdsopgaverne på for eksempel engelsk og så efterfølgende fokusere på at tale dansk.

Vibeke Skytte, direktør hos Lederne

- Jeg var af den opfattelse, inden vi startede virksomhedspraktikken, at det ville være rigtig svært, hvis en flygtning ikke kunne begå sig på dansk, men den antagelse holder ikke stik. Det kan sagtens lade sig gøre. I mange situationer fungerer det fint at instruere i arbejdsopgaverne på for eksempel engelsk og så efterfølgende fokusere på at tale dansk. Fremadrettet betyder den tilgang i praksis, at flygtninge kan komme meget hurtigere i arbejde end nu, hvor der sagtens kan gå et år eller længere, fordi danskkundskaber har været en prioritet, siger Vibeke Skytte.

LÆS OGSÅ: Engelsk er nok for at starte i job i Danmark 

Ifølge en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne, foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov og baseret på svar fra 1.870 ledere på private virksomheder, mener 72 procent af de adspurgte ledere, at det i forhold til sprogkundskaber er tilstrækkeligt at kunne tale engelsk, hvis man som flygtning skal kunne starte i job på virksomheden.

27 procent af lederne svarer i undersøgelsen ubetinget ”ja” til, at det er nok at kunne begå sig på engelsk, mens 45 procent svarer ”ja” med den tilføjelse, at flygtningen sideløbende skal lære dansk.

LÆS KLUMMEN