Vi bruger cookies for at optimere din brugeroplevelse.

Læs vores cookiepolitik

Samtaler på jobbet er ikke private

04. maj 2016

OPFØLGNING PÅ UGENS DILEMMA: Lederen har ret – og i visse tilfælde pligt – til at reagere på ting, hun hører medarbejdere tale om.

En privat samtale mellem kolleger er ikke så privat endda, når den finder sted over en kop kaffe på arbejdspladsen. I sidste uges dilemma, der har været til afstemning på business.dk, har chefen Louise tilfældigt overhørt to medarbejderes samtale i kaffekøkkenet i en mindre grafisk virksomhed.

LÆS DILEMMAET HER: Skal en leder blande sig i medarbejderens sorte arbejde

Den ene medarbejder fortalte den anden, at han tjener penge på sort arbejde i sin fritid, og han opfordrede kollegaen til at gøre det samme. Louise er personligt stærk modstander af sort arbejde, og hun er samtidig bekymret over, at medarbejderen med sin sidegesjæft kan stjæle kunder fra virksomheden.

Ledere skal ikke føre kontrol med, hvad medarbejdere laver uden for arbejdstid, men hun har overhørt samtalen på arbejdspladsen i arbejdstiden, og den kan derfor ikke kaldes privat

Advokat og teamchef for ansættelsesret hos Lederne, Malene Saaby

- Samtalen finder sted på arbejdspladsen, og Louise er derfor i sin gode ret til at reagere på det, hun har hørt. Ledere skal ikke føre kontrol med, hvad medarbejdere laver uden for arbejdstid, men hun har overhørt samtalen på arbejdspladsen i arbejdstiden, og den kan derfor ikke kaldes privat, siger advokat og teamchef for ansættelsesret hos Lederne, Malene Saaby.

Malene Saaby mener, at medarbejderen har skabt en uhensigtsmæssig og uholdbar situation ved at opfordre sin kollega til også at arbejde sort:

- Man skal ikke anspores til at begå ulovligheder, når man går på arbejde. Lederen har ansvaret for klimaet og miljøet i afdelingen, og hun skal forklare den pågældende medarbejder at han skal stoppe med at anprise og opfordre til sort arbejde, siger Malene Saaby.

Én ting er, at sort arbejde er ulovligt. Noget helt andet er, at medarbejderen ved at udføre grafiske opgaver i sin fritid måske bedriver konkurrerende virksomhed:

Konkurrerende virksomhed kan være bortvisningsgrund. Det er en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet

Advokat og teamchef for ansættelsesret hos Lederne, Malene Saaby

- Konkurrerende virksomhed kan være bortvisningsgrund. Det er en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. Louise kan ikke ud fra det, hun har hørt, afgøre omfanget af medarbejderens sorte opgaver. Men hun har pligt til at gøre sin medarbejder opmærksom på, at det er uacceptabelt at konkurrere med sin arbejdsgiver, siger Malene Saaby.

Malene Saaby ville i det konkrete tilfælde ikke umiddelbart skride til hverken angivelse til Skat eller bortvisning fra jobbet:

- Jeg ville meget tydeligt fortælle, at medarbejderen skal stoppe med at opfordre til sort arbejde og gøre opmærksom på, at det ikke er foreneligt med at være ansat at udføre opgaver for virksomhedens potentielle kunder. Alt efter sagens omfang og medarbejderens reaktion, kan en advarsel være på sin plads, siger Malene Saaby, der anbefaler løsning nummer et.