Sådan griber vi genåbningen an hos Lederne

Statsministeren meldte mandag aften ud, at de mindste børn så småt kan begynde at komme i daginstitution/skole igen efter påske, og samtidig kan de private arbejdspladser gradvist begynde at neddrosle hjemmearbejdet og få flere tilbage på arbejdspladsen. Det skal dog stadig gøres sundhedsmæssigt forsvarligt, og hvordan gør man så lige det? 

07. april 2020

Sådan griber vi genåbningen an hos Lederne

I Ledernes egen organisation har næsten alle medarbejdere arbejdet hjemmefra i de seneste uger, og vores corona-taskforce sidder derfor netop nu med den udfordring. Vi har derfor spurgt viceadministrerende direktør Bodil Nordestgaard Ismiris, hvordan Lederne har tænkt sig at gribe opgaven an. Forhåbentlig kan du lade dig inspirere, hvis du selv står i samme situation på din arbejdsplads.

Hvad er det vigtigste, I som arbejdsgiver skal tænke på, når medarbejderne skal tilbage på arbejdspladsen?
Det vigtigste er selvfølgelig, at vi griber det sundhedsmæssigt forsvarligt an. Og her lytter vi meget nøje til de meldinger, vi får fra myndighederne. De tre vigtigste ting er, at vi skal sikre god afstand mellem medarbejderne, vi skal så vidt muligt sikre, at medarbejderne undgår offentlig transport i myldretiden, og vi skal sikre god hygiejne på arbejdspladsen.

Hvordan gør I det så helt konkret?
Vi sidder lige nu og er ved at udarbejde den præcise plan for, hvordan medarbejderne vender tilbage til arbejdspladsen. Det kommer til at ske i fire bølger for at sikre, at vi kan holde god afstand til hinanden, og at vi ikke går for hurtigt frem. Derudover sørger vi for, at arbejdspladsen bliver gjort grundigt rent. Vi laver hovedrengøring i disse dage, og når folk kommer tilbage, bliver det med faste procedurer, hvor overflader for eksempel sprittes af flere gange om dagen.

Hvordan afgør I, hvem der skal først og sidst tilbage på arbejdspladsen?
Først og fremmest tager vi et særligt hensyn til medarbejdere, der er i en risikogruppe, fordi de eksempelvis er gravide, eller hvis helbredstilstand gør dem mere udsatte. De skal arbejde hjemme i en periode endnu. Vi tager også hensyn til medarbejdere, som er afhængige af offentlig transport. De kommer som udgangspunkt heller ikke på arbejde i de første bølger. Der er også et hensyn til de medarbejdere med store skolebørn, som stadig ikke kan komme i skole, men alligevel har brug for, at mor eller far stikker hovedet ind engang imellem og sikrer, at det kører med skolearbejdet, og humøret er ok. Derudover tager vi hensyn til medarbejdere, som har svært ved at arbejde hjemme. Det kan være, fordi deres internet-forbindelse driller, eller fordi deres hjem ikke egner sig til hjemmearbejde. Men det kan også være, fordi de bor alene og savner noget social kontakt.

Hvornår vil I have alle tilbage på arbejdspladsen igen?
Den første bølge medarbejdere kommer tilbage umiddelbart efter påske. Men vi har endnu ikke taget stilling til, hvor langt der skal være mellem de enkelte bølger, og hvornår de sidste kommer tilbage på arbejdspladsen. Vi tager små skridt ad gangen, og det helt afgørende er, at vi kan overholde kravene til, at det foregår sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi vil derfor løbende følge det tæt og tage stilling til, hvornår næste bølge skal sættes i værk.

I det hele taget bør alle virksomheder og organisationer jo bruge krisen til at overveje, om noget kan gøres grundlæggende nyt og bedre fremover.

Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør i Lederne

Men så er det også vigtigt at tænke på, om vi nødvendigvis skal tilbage til at gøre tingene fuldstændig, som vi gjorde før. Vi har jo faktisk opdaget, at der også har været positive sider ved mere hjemmearbejde og flere digitale møder. Så målet er måske ikke nødvendigvis, at 100 procent kommer tilbage på arbejdspladsen, men at vi i stedet stopper ved 80 procent. Og så varierer det måske bare lidt, hvem der kommer ind på arbejdspladsen de enkelte dage. I det hele taget bør alle virksomheder og organisationer jo bruge krisen til at overveje, om noget kan gøres grundlæggende nyt og bedre fremover. For nogle kan det blive et afgørende boost for omstillingen til at blive endnu mere digitale og bæredygtige.

Læs også: ”Krisen kan åbne nye digitale muligheder” klumme af Bodil N. Ismiris, bragt på Finans.dk

Hvad er vigtigt som leder i denne specielle tid, når man har medarbejdere, som kommer ind på arbejdspladsen og nogle, som stadig arbejder hjemmefra?
Først og fremmest er det vigtigt at kommunikere ofte med alle medarbejdere. Det gælder i alle ledelseslag lige fra topledelsen, som bør træde tydeligt frem og kommunikere til medarbejderne. Og det gælder de enkelte ledere længere nede i organisationen, som skal sikre, at de enkelte teams jævnligt taler sammen. Det handler både om at afstemme forventningerne til løsningen af opgaverne og arbejdsindsatsen, men det handler også helt banalt om at se og høre hinanden for at bevare den sociale kontakt og sikre, at alle medarbejdere trives. Det er jo en meget speciel situation for alle. Derudover er det vigtigt i den kommende tid, at man som leder er meget opmærksom på, at alle føler, de er med i fællesskabet. De, der stadig arbejder hjemme, må ikke føle, at de er hægtet af og er mindre værd end dem, som nu er kommet ind på arbejdspladsen. Lederne skal derfor også have et meget vågent øje for, om de enkelte medarbejdere trives, og de bør indimellem tage individuelle samtaler med de enkelte medarbejdere.

Distanceledelse: Sådan holder du virtuelle trivselssamtaler med dine medarbejdere  

Gode råd til genåbning af arbejdspladsen

Erhvervsministeriet er i skrivende stund ved at udarbejde retningslinjer for genåbning af kontorarbejdspladser mv. Lederne vil følge retningslinjerne nøje, og i den kommende tid vil vi løbende give gode råd til, hvordan du som leder kan gribe genåbningen an.